Архива вести
                   

МЕДВЕЂА: ЗАПОСЛЕНО 214 ОСОБА, НАЈВИШЕ СА ПРВИМ И ДРУГИМ СТЕПЕНОМ СТРУЧНЕ СПРЕМЕ

15. jануар 2018.

Медвеђа - Најновији статистички подаци о незапослености показују да је на територији општине Медвеђа, у новембру 2017. године, регистровано 1.556 незапослених, док је у периоду од 1. јануара до 30. новембра запослено 214 особа са евиденције Националне службе за запошљавање.  

Од укупног броја незапослених у Медвеђи, 788 је жена, или нешто више од половине, док су седморо особе са инвалидитетом, укључујући и четири жене. Прошле године није регистровано запошљавање припадника ромске националности са евиденције Националне службе за запошљавање, док су из категорије особа са инвалидитетом запослене четири особе са евиденције.

У погледу стручне спреме, половина незапослених, односно 771 лице, има само први степен образовања, што значи да је без завршене или само са завршеном основном школом, док другу половину, више од 700 лица, чине особе са трећим и четвртим степеном образовања.

У Медвеђи је укупно 30 незапослених са седмим степеном образовања или са завршеним основним академским студијама.

Највећи број незапослених становника Медвеђе има од 50 до 54 године, док је најмањи број, само 30 становника, старосне доби од 15 до 19 година.

Највише запослених, чак 104 лица, има први или други степен образовања.

Од програма и мера које финансира Национална служба за запошљавање, током 2017. године, на подручју Медвеђе, преко пројеката јавних радова, ангажовано је 35 особа.

Један од пројеката јавних радова је и пројекат Дома здравља, у оквиру којег су ангажоване четири особе са инвалидитетом.

Током прошле године су реализоване  три врсте јавних радова, укључујући и једну путем Локалног акционог плана за запошљавање, уз суфинансирање из општинског буџета и буџета Републике Србије, са по милион динара.

Преко програма стручна пракса и програма самозапошљавања, укључено је по једно лице са територије општине Медвеђа, док је само један послодавац са тог подручја искористио субвенцију за запошљавање две особе из категорије теже запошљивих.  

Извор: Југпрес и Координационо тело