Архива вести
                   

МЕДВЕЂА: НЕМАЧКА САГРАДИЛА СТАНОВЕ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ

28. новембар 2013.

Медвеђа – Председник општине Медвеђа, Слободан Драшковић, захвалио се амбасадору Савезне Републике Немачке, Хајнцу Вилхему, за инвестицију из 2002. године, која је искоришћена за изградњу  четири стамбене зграде са по четири стамбене јединице. Те зграде се данас користе за становање избеглих лица, а њихова изградња је реализована посредством невладине организације АСБ у износу од 210.000 марака, односно 13.700.000,00 динара.

Приликим недавне посете немачког амбасадора општини Медвеђа, председник општине Слободан Драшковић је високог госта упознао са потенцијалима општине, истичући посебно значај Сијаринске Бање и њених природних ресурса. Говорио је о руднику Леце и истраживањима у Тулару, где иста врши канадска фирма „Дунав-минералс".

Немачки амбасадор и Соња Бохнер, први секретар за политичка питања у амбасади Немачке, су имали радни ручак са председником општине Медвеђа и његовим сарадницима у хотелу „Гејзер" у Сијаринској Бањи.

Разговор је вођен на тему политичке стабилности у општини, инвестицијама и потенцијалима општине Медвеђа. Председник Драшковић је упознао амбасадора са политичком ситуацијом у општини, која је стабилна, као и са тиме да у општини никад није било никаквих екцеса на националној основи, па чак ни у време ратних дешавања. Он је истакао да је упосленост албанске националне мањине процентуална броју на основу пописа становништва извршеног 2002. године, обзиром да се на задњем попису један број ове популације није одазвао попису.

Једна од последњих инвестиција у општини Медвеђа је фабрика за производњу пелета „Јабланица-еко" д.о.о. За ову фабрику је Влада Републике Словеније дала донацију у износу од 290.000,00 еура за куповину опреме. Донацију у износу од 90.000 еура дао је ЕУ „ПРОГРЕС" за адаптацију већ постојеће хале. Општина Медвеђа је учестввовала у овој инвестицији са 540.000 еура.

После радног ручка је немачки амбасадор, у пратњи председника општине Медвеђа и његових сарадника, обишао Медвеђу.

Извор: Медиа центар Лесковац и Координационо тело