Архива вести
                   

МЕДВЕЂА ДЕО ПРОЈЕКТА ЗА ЕФИКАСНИЈУ УСЛУГУ ГРАЂАНА

22. новембар 2017.

Медвеђа - Већ две године се у више од 150 локалних самоуправа, општина и градова Србије, укључујући и општину Медвеђа,  спроводи пројекат унапређења управљања људским ресурсима, са циљем постизања ефикасније и брже услуге привреди и грађанима.

Пројекат спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина,  финансирају га Савет Европе  и  Европска унија  са два милиона евра.

Пројекат „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи”  састоји се из две компоненте: 1. унапређење правног и институционалног оквира у циљу унапређења функције управљања људским ресурсима ; 2. успостављање оперативног система стручног усавршавања запослених у локалним самоуправама.

Циљ пројекта је да се успостави систем озбиљног и модерног управљања људским ресурсима у локалним самоуправама. Други циљ, на националном нивоу, односи се на успостављање уређеног и ефикасног система за стручно усавршавање запослених.

Савет Европе спровео је конкурс за избор 20 пилот општина (Бач, Београд, Бујановац, Чачак, Крагујевац, Краљево, Лозница, Медвеђа, Ниш, Нови Сад, Панчево, Пирот, Рашка, Савски венац, Смедерево, Стари град, Сврљиг, Трстеник, Ваљево, Зрењанин) за спровођење пакета подршке за унапређење функције управљања људским ресурсима и у тим општинама су имплементирани посебни пакети консултантске подршке.

У овим општинама спроведене су бројне активности у програму пакета подршке: општине и градови су усвојили политике управљања људским ресурсима, одржан је сет обука за запослене из области управљања људским ресурсима; унапређени су правилници о унутрашњој организацији и систематизацији радних места и друга релевантна документа. Општине и градови су по први пут кренули у процес анализе потреба за стручним усавршавањем и планирање развоја капацитета запослених.

До краја децембра, када је планиран завшетак пројекта, у изабраним општинама, одржаће се дводневне регионалне обуке на тему „Стручно усавршавање запослених у локалној самоуправи”, као и свечаности уручивања сертификата општинама које су прошле прогам пакета подршке. Завршна конференција, на којој ће се сумирати резултати пројекта, планирана је у првој половини децембра, у Београду. 

Извор: Дневник југа и Координационо тело