Архива вести
                   

МЕДВЕЂА БОГАТА ПРИРОДНИМ РЕСУРСИМА

8. септембар 2017.

Медвеђа - Рудник злата, олова и цинка Леце код Медвеђе је у такозваном радном стечају већ неколико година. После приватизације, ни поред великих дуговања није престао да ради.

Рудник Леце се налази у радном стечају од 2015. године. Он је практично био у закупу једне фирме односно компаније из Дубаија. Стечај је уведен маја ове године, радни стечај поново у јуну и то практично значи да и поред свих проблема које једна компанија има као што је, на пример, рудник Леце он може нормално да ради јер су у процесу договора са повериоцима.

Председник општине Медвеђа Небојша Арсић разговарао је са помоћником министра енергетике о будућности рудника.

“Господин Синиша Танасковић i ја смо закључили да је уствари судбина рудника уједно и судбина општине Медвеђа с обзиром на чињеницу да тај рудник запошљава негде око 400 радника. Такође је од великог значаја за опстанак самог окна што они раде. На сву срећу има пуно заинтересованих компанија за куповину с обзиром да се ради о веома богатом руднику. Очекује се да ће та продаја ићи када се стекну услови, према мом мишљењу у скоријем року, тако да радници сво време до продаје уобичајено раде и редовно примају плату”, рекао је Арсић.

Први човек општине Медвеђа је рекао да су на састанку разговарали и о осталим природним  ресурсима који су везани за рударство и енергетику, пре свега о истраживањима у пределу тулера која су показала да је тај крај веома богат минералима, златом, оловом и цинком.  Такође је било  помена и о каменолому који  може бити ресурс, полудрагог камена у Бучумету и мермерног оникса у Сијаринској бањи.

На састанку је закључено да ће и за ова налазишта сигурно моћи да се нађу потенцијални инвеститори јер је општина Медвеђа природно изузетно богата општина.

Извор: РТС И Координационо тело