Архива вести
                   

МЕЂУВЕРСКИ ДИЈАЛОГ У БУЈАНОВЦУ И ОКОЛИНИ

8. јули 2022.

Бујановац – Београд - Од тога да млади и деца у Бујановцу посећују верске објекте других конфесија, много је важније да посећују једни друге за празнике, као што су то чинили наши стари, да се послуже бајрамском баклавом и ускршњим јајима. Међурелигијски дијалог на југу Србије не само да је могућ, он је неопходан.

Ова порука пароха бујановачког Мића Зеленовића могла би се назвати кључном са скупа “Међурелигијски дијалог у Бујановцу и околини” одржаном у Бујановцу.

Ради се о пројекту “Подстицање колективне акције за верске слободе на Западном Балкану” који у Бујановцу спроводе Удружење „The Future“, Форум за едукацију Рома, Центар за демократију и едукацију „Долина“, Центар за активизам и Организација за развој и демократију Бујановац.

Циљ округлог стола је представљање резултата актуелног пројекта релевантним актерима у заједници и њихово укључивање у креирање плана даљих активности на тему међурелигијског дијалога.

Актери пројекта нагласили су да преко 70 младих од 18-30 година у Бујановцу нису у свом граду посетили објекат друге верске заједнице.

„Млади Срби кажу да су посећивали џамије у Турској или БиХ, а Албанци да су обилазили православне храмове у Албанији. Мало ко од њих је то учинио и у Бујановцу“, речено је на скупу.

Парох Зеленовић нагласио је да млади православци у Бујановцу у малом броју посећују и његову цркву Светог Петра и Павла.

„На црквену службу долазе углавном старији“, рекао је он.

Са њим се сложио и Рагми Дестани, из Исламске заједнице у Бујановцу, који је поновио Мухамедово учење да су сви људи браћа по рођењу.

„Има простора за међуверски дијалог који је неопходан посебно због нечасне улоге политичара који су чинили зло не плашећи се бога“, казао је Дестани.

Учесници диjалога сложили су се да обе верске заједнице присутне у Бујановцу имају задатак да младе заштите од заједничког зла попут дроге, алкохола и коцке.

На скупу је закључено да не постоје препреке у успостављању међуверске сарадње, али да она за сада није на задовољавајућем нивоу.

Извор: Бујановачке, Координационо тело