Архива вести
                   

МЕДИЈСКИ МРАК ПРЕТИ ЈУГУ СРБИЈЕ

13. jануар 2015.

Бујановац – Скупштина општине Бујановац једногласно је усвојила извештај о раду за прошлу, као и програм рада ЈП Радио-телевизије Бујановац за ову годину, који је поднеоХајредин Адеми, директор ове медијске куће, чији је оснивач локална самоуправа. Одборници су, такође, били јединствени у оцени да би овај електронски медиј требало изузети из предстојеће приватизације.

„Постоји мноштво разлога због чега смо против приватизације нашег мултиетничког медија. Слажемо се да је време да се држава (преко локалних самоуправа) повуче из медија, али би, ипак, требало уважити специфичности наше општине, и изузети нас из приватизације на неодређено време“, каже Хајредин Адеми.

Он наводи да су се после догађаја 2000. и 2001. године „ и домаћи и страни фактори здушно заложили око стварања мултиетничких медија који би покривао све догађаје у овој вишенационалној средини и о њима објективно извештавао“, о чему постоји и потписани докуменат.

„У потпуности смо испунили таква очекивања. Није то субјективна оцена из директорског угла, већ слушалаца и гледалаца због којих правимо програм.  РТВ Бујановац функционише по принципу – нема пропуштања ни једног догађаја, како у граду, тако и у сеoским срединама. Ако се приватизујемо или угасимо, штета ће бити ненадокнадива“, каже Адеми.

Према његовим речима, РТВ Бујановац, који има 41 запосленог, емитује пропорционално програм на српском и албанском језику, а међу реткима су у региону који имају и програм на ромском језику. Односи између три редакције су веома колегијални.

„Јединство грађено скоро 15 година треба одржати и очувати.  Оптимизам нам улива и подршка локалне самоуправе, Координационог тела, Националног савета Албанаца и наших слушалаца и гледалаца. Дописи о томе већ су послати на адресу Владе Србије, омбдусману и осталима који могу бити од помоћи у нашој мисији спасавања“, изјавио је Адеми.

Уколико заједничка иницијатива не успе, Адеми се плаши да ће „у овом делу Србије завладати медијски мрак“. Он не сумља да ће „онај ко их купи бити навијачки настројен, био Албанац или Србин“, и да ће правити једнонационални програм.

У Бујановцу постоје још две медијске куће – РТВ Спектар, која емитује програм искључиво на албанском, и Радио Ема, на српском језику. Обе су у приватном власништву.

Извор: Политика и Координационо тело