Архива вести
                   

МЕДИЈСКА УДРУЖЕЊА: СПОРНИ КОНКУРСИ У ПРЕШЕВУ И БУЈАНОВЦУ

19. новембар 2015.

Београд, Прешево, Бујановац  –  Коалиција новинарских и медијских удружења коју чине НУНС, УНС, НДНВ, АНЕМ и  „Локал прес” упозорила је одговорне у локалним самоуправама Прешево и Бујановац да неће учествовати у даљем раду њихових комисија за спрођење конкурса за суфинансирање медијских садржаја јер ти конкурси нису у складу са Законом о јавном информисању и медијима.

Коалиција је тим поводом затражила и добила тумачење Министарства за културу и информисање Србије којим се потврђује оцена да поменути конкурси нису у складу са Законом.

У одговору Коалицији, Министарство наводи да је „јасно да је Законом о јавном информисању и медијима прецизно одређен круг лица која могу учествовати на конкурсу за пројектно суфинансирање и тај круг лица се не може ограничавати кроз јавни позив за учешће на конкурсу“.

Коалиција још једном захтева од свих локалних самоуправа, градских општина и градова да у потпуности поштују одредбе Закона о јавном информисању и медијима приликом расписивања и спровођења конкурса за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса.

Коалиција новинарских и медијских удружења затражила је од Министарства културе и информисања тумачење законитости конкурса општина Бујановац и Прешево који су расписани за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања. Конкурси ове две општине ограничавају право учешћа на медије чија су седишта на територији општине Бујановац, односно територији општине Прешево.

 Посебно је споран конкурс Прешева по којем право учешћа искључиво има медиј са седиштем на територији ове општине „који производи програм на језицима националних мањина који су у службеној употреби на територији Општине Прешево”. Тиме се директно ускраћује право конкурисања медијима који производе програме на српском језику, а који учествују у јавном информисању грађана ове општине.

Извор: НУНС и Координационо тело