Архива вести
                   

МЕД - ИЗВОЗНА ШАНСА ПЧИЊСКОГ ОКРУГА

20. фебруар 2013.

Врање – Резултати пласмана меда у протеклих неколико година показују да је овај производ велика извозна шанса Пчињског округа, а лабораторијске анализе урађене у Немачкој и Италији да је мед из тог краја међу најквалитетнијима у Србији и на Балкану. Врањски пчелари ће због тога ове године моћи да рачунају на субвенције државе, као и на подстицајна средства из градског буџета у висини од два милиона динара.

Председник друштва пчелара „Матица", Миле Симоновић, рекао је да ће сваки пчелар добити 500 динара субвенције по пчелињој заједници, што ће допринети повећању броја пчелара и кошница, а користи би имали  воћари и пољопривреда.

„Све веће количине овдашњег меда завршавају на иностраном тржишту, пре свега у Немачкој и Италији, где је прошле године продато више од 60 тона", рекао је он. Према његовим речима, успех није за потцењивање, посебно ако се зна да увозници из Европске уније имају веома строге прописе, а „зелено светло" за пласман добија се тек после детаљних анализа у тим земљама.

„Купци су били веома задовољни квалитетом нашег меда и преузето је готово све што смо понудили. Тако, после дугог и тешког раздобља, кад је пчеларе Пчињског региона мучило како уопште продати мед, сада је проблем како произвести што више", рекао је Симоновић.

На потребе пчелара реаговала је и локална самоуправа тако што је преко пројекта са јапанском невладином организацијом "ЈАРЦ" и Хирошијем Мацумотом, који је недавно и боравио у Врању, договорена донација 200 кошница за пчеларе у Врању и Бујановцу. Кошнице су намењене будућим пчеларима, изјвила је заменица градоначелника Врања Бојана Величков, додајући да се рачуна, пре свега, на младе људе који нису имали средства да сами купе неопходну опрему, а имају намеру да се баве овом делатношћу.

"Већ сам обавила разговоре и са помоћником јапанског амбасадора о критеријумима и начином расподеле кошница", рекла је она.

У Пчињском региону данас има око 400 пчелара, а у Врању су окупљени у удружењима „Матица" и „Бели багрем". Процењује се да се на овом подручју гаји између шест и седам хиљада пчелињих друштава, али тек око 10 одсто пчелара има више од 50 кошница, а једва 10 одсто њих на читавом подручју има пчелињаке са висе од стотину друштава.

Извор: Танјуг