Архива вести
                   

МАСКЕ УСКОРО ОБАВЕЗНЕ И НА ОТВОРЕНОМ

16. октобар 2020.

Прешево, Бујановац, Медвеђа - Ношење заштитних маски ће ускоро бити обавеза и на отвореном простору када долази до контаката, казао је имунолог Срђа Јанковић.

Он је на ТВ Прва рекао да у затвореном простору уопште нема дискусије да је маска неопходна и поручио да су физичка дистанца и маске окосница превенције заражавања и оболевања, и превенције умирања од болести ковида 19.

Упитан о тумачењима истраживања америчког Центра за контролу и превенцију заразних болести да је ношење маски непотребно, Јанковић је казао да то тумачење није баш сасвим тачно.

„Када погледамо шта пише заиста у материјалима Центра, нигде не стоји да не треба носити маске. Наравно, комплексна је анализа када и колико маске штите“, рекао је Јанковић, који је и члан Кризног штава за сузбијање коронавируса.

Нагласио је да је важно да сви носимо маске јер је, каже, и делимична заштита коју маске пружају много боља него никаква заштита.

Студије у више земаља су, наводи, показале да се вероватноћа заражавања обара на свега неколико процената тамо где сви носе маске.

Извор: Танјуг, Бујановачке и Координационо тело