Архива вести
                   

МАРКОВИЋ ПОЗВАО АЛБАНЦЕ У КООРДИНАЦИОНО ТЕЛО

4. новембар 2008.

Прешево - Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић поново је јуче позвао Албанце из три општине - Прешево, Медвеђа и Бујановац - да делегирају представника у Координационом телу за југ Србије.Марковић је у разговору са председницима општина Прешево Бујановац и Медвеђа, Надeром Садикуом, Шаипом Камберијем и Слободаном Драшковићем, указао да су се за то створили услови, пошто је Влада Србија одлучила да призна дипломе са Приштинског универзитета које имају печат Унмика.

Основна тема разговора Марковића, који је и шеф Координационог тела за југ Србије, са председницима трију општина је била реформа правосудног система и унапређење сарадње и привредног развоја тог региона.

У разговору је било речи и о најављеном отварању истуреног одељења Београдске пословне школе у Медвеђи и покретању производње у недавно приватизованом руднику Леце, чиме се отвара могућност запошљавања нових 200 радника.

Марковић је најавио сусрет привредника у марту и априлу у организацији Привредне коморе Србије који би требало да резултирају новим развојним пројектима тог дела Србије.
Поред Марковића, разговору са представницима Албанаца су присуствовали државни секретари у министарствима правде Слободан Хомен и економије и регионалног развоја Дејан Јовановић. Г-дин Хомен је рекао да предлози закона о судијама предвиђају одредбе да националне мањине морају да буду заступљене адекватно у правосудним органима, и то не само у основним судовима, већ и у највишим. Г-дин Јовановић је изјавио да ће се много радити на развоју локалне инфраструктуре, као и на отварању малих и средњих предузећа у регији, чиме би се решавао проблем незапослености и подизао ниво стадндарда локалног становништва.