Архива вести
                   

МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА НОВА ШАНСА

9. децембар 2014.

Бујановац - У развијеним земљама мале, породичне фабрике чине 70 одсто привреде, а у Србији тек десет одсто. Међутим, када посла нема у друштвеним предузећима нити у буџетски финансираним фирмама мала и средња предузећа постају шанса. У Бујановцу су таква предузећа, уз субвенције, успела за две године да запосле 148 радника.

Предузеће „Стенмик“ у Љиљанцу код Бујановца  бави се  производњом сезонских бетон плоча. Ово предузеће планира да прошири производњу и запосли нове раднике.

„Одлучили смо да конкуришемо за проширење програма, односно за производњу плочастог намештаја, што може да се ради током целе године", рекла је Соња Младеновић, представник предузећа „Стенмик“.

Према подацима Привредне коморе у Бујановцу, од 216 предузећа, осам је средњих, два су велика, а остала су мала, различитих делатности. За предузетнике  попут Милановића из Лопардинца, који већ 12 година производе бетонске цеви, плоче и блокове, највећи проблем је наплата.

„Пословање је у данашње време тешко, јер не може много да се произведе, а наплата је највећи проблем", каже Бојан Милановић из Ђоре д.о.о.

У Бујановцу 16 предузећа чека приватизацију. Посла нема ни у сектору који се финансира из буџета, али су зато мала и средња предузећа шанса. Уз подстицај. Привредници који су од државе, преко преко Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, добили субвенције за куповину опреме, проширили су производњу и примили нове раднике.

„У 2012, 2013 и 2014. години су , преко ових програма,  запослена 148 радника", каже Нагип Арифи, председник општине Бујановац.

Петнаест малих и средњих предузећа из Бујановца добило је недавно 36 милиона динара. У обавези су да запосле најмање 69 мештана, унапреде пословање и постану конкурентнија на тржишту.

Извор: РТС и Координационо тело