Архива вести
                   

МАКЕДОНАЦ КРИЈУМЧАРИО КОКОШКЕ И ДРУГЕ ПТИЦЕ

9. децембар 2014.

Цариници су  на граничном прелазу Прохор Пчињски спречили покушај да се из Србије нелегално изнесе 40 птица: патака, голубова, кокошака, паунова и фазана који не спадају у ред заштићених животињских врста, саопштила је Управа царине. Птице је покушао да прокријумчари 37-годишњи македонски држављанин, сакривши их у гепек аутомобила марке „Пежо“. Он је цариницима прво рекао да је све птице преузео у Врању, да би касније објаснио да је то учинио у Нишкој Бањи.

Током детаљног прегледа возила, цариници су преконтролисали пртљажник и возило, и већину птица, 12 патака, 4 голуба, 12 кокошака, 2 пауна и 4 фазана, пронашли у картонским кутијама, пластичним и металним гајбама у гепеку, док су 4 фазана и 2 голуба била сакривена испод возачевог и сувозачевог седишта.

Као и увек када се открије кријумчарење животиња, цариници су консултовали Министарство пољопривреде и заштите животне средине, односно Групу за спровођење ЦИТЕС конвенције, како би утврдили о којим врстама је реч.

Након прегледа фотографија и самих птица, ветеринарски инспектори су потврдили да се врсте не налазе на ЦИТЕС листи заштићених врста, али су их преузели и сместили у карантин. С обзиром да је реч о страном држављанину, вођен је хитан прекршајни поступак, а надлежни Прекршајни суд у Бујановцу је донео одлуку да се прекршилац новчано казни.

Извор: Вечерње новости и Координационо тело