Архива вести
                   

ЛОКАЛНИ МЕДИЈИ ЗА ПРАВА РОМА

23. jануар 2015.

Седам редакција из целе Србије, од којих су три са југа Србије, у наредних 11 месеци, заједно са представницима ромске заједнице, покушаће да побољша информисање Рома о начинима  добијања правне помоћи и да укаже на њихове проблеме.

Новинари из седам редакција чланица „Local press-a“, који заједно са “Civil Right Defenders“ организују пројекат, пратеће активности организација цивилног друштва у БујановцуВрању, Нишу, Новом Пазару, Пријепољу, Ваљеву, Лозници, Неготину и Књажевцу и својим прилозима и текстовима доприносиће унапређењу положаја ромске националне заједнице.

„Локални медији за права Рома” је пројекат који ће покушати да путем локалних медија побољша информисање Рома о начинима добијања бесплатне правне помоћи коју нуде организације цивилног друштва, као и о проблемима које Роми имају у локалним срединама.

Промовисање ромске културе биће још један од задатака новинара „Врањских“ из Врања, „Јужних вести“ и „Rома World“-а из Ниша, као и новинара других локалних медија.

У редакцијама ће током трајања пројекта бити ангажовано и седморо средњошколаца ромске националности који ће се учити новинарском занату и својим ангажовањем допринети да се глас њиховог народа чује у медијима. На крају обуке “Local Press” ће организовати такмичење младих новинара и одабрати два најбоља прилога која ће бити награђена таблет рачунарима.

Пројекат финасира донатор “Civil Right Defenders-а”, а његовом имплементацијом ће се успоставити ближа сарадња локалних медија и организација цивилног друштва у области унапређења људских права Рома.

Извор: Јужне вести и Координационо тело