Архива вести
                   

ЛЕКСИКОН ВЛАДИЧИНОГ ХАНА, ПОДУХВАТ НОВИНАРА РАДОМАНА ИРИЋА

11. jануар 2022.

Бујановац – Београд - Владичин Хан је добио публикацију “Ко је ко у Владичином Хану 2020” која садржи  биографије 287 личности из овог места. Аутор овог својеврсног лексикона је новинар из Врања Радоман Ирић.

„Лексикон је намењен сваком радозналом човеку, сваком становнику и то не само општине Владичин Хан, већ и пословним људима, новинарима и посебно хроничарима. Ретки ће бити они које ће ово штиво оставити равнодушним, јер је у природи човека да често уме да завири у туђе двориште“,рекао је Ирић.

Водећи се максимом “оно што није записано- није се ни догодило”, аутор књиге је имао циљ да људе који тренутно значе на подручју општине Владичин Хан окупи на једном месту, дефинише и отргне од заборава, за садашња, али мало више нека будућа времена и хроничаре који ће тек у долазећим годинама и деценијама проучавати ововременска збивања и људе у ханској комуни. Додао је да је реч о људима који су својим радом и делом “направили” биографије.

„Чланови Савета пројекта су по стандардној методологији сачинили свој списак јавних личности, јер грађани желе да знају ко их представља у власти, институцијама, ко су појединци који стварају материјална богатства, ко су људи који брину о њиховом здрављу, ко учи њихову децу, ко брине о њиховим културним потребама, забави,спорту“, рекао је аутор.

Књижевник из Врања Зоран С. Николић, рецензент издања, потенцира да је информација „основа постојања и истовремено сведочење о постојању, животу човека током цивилизације“.

„Овај лексикон Радомана Ирића садржи основне податке о људима из једне заједнице који активно учествују у њеном животу. Њихов допринос, филантропија, хуманост, способности, солидарност, пожртвовање, знање, ентузијазам, намера и амбиција, квалификовали су их за овај избор“, констатује Николић.

Лексикон је настао као резултат вишемесечног тимског рада Савета пројекта, Редакције (Светлана Цеца Јовановић, Љиљана Павловић, Гордана Стојановић) и Радомана Ирића као аутора пројекта.

Издавач књиге је Центар за културне делатности, туризам и библиотекарство општине Владичин Хан у тиражу од 500 примерака.

Извор: Бујановачке, Координационо тело