Архива вести
                   

„ЛАСТА" ПРЕВОЗИ ИЗБЕГЛИЦЕ ИЗ ПРЕШЕВА

5. фебруар 2016.

Прешево – „Закључком који је донела Влада Србије и споразумом који је потписан са републичким Комесаријатом за избеглице, предузеће „Ласта" је постало једини овлашћени превозник избеглица са Блиског истока које се након уласка у Србију из Македоније региструју у Прихватном центру у Прешеву“, изјавио је шеф корпоративне безбедности у том предузећу Предраг Мирчић.

Мирчић је изјавио да се „Ласта" укључила у превоз избеглица "да би се тај превоз одвијао у оквирима закона и да би се спречио јавашлук у Прешеву одакле је избеглице, до сада, превозио ко год би се појавио са аутобусом.

„Ласта није искључила ниједно возило које је до сада учествовало у превозу избеглица и пружићемо прилику свим превозницима да потпишу уговор са нама као подизвођачи, али мораће да поштују норме које тражи закон, да буду у систему ПДВ-а и да имају решење Министарства саобраћаја да постоје као превозници, што је потребно због безбедности", казао је Мирчић.

Према његовим речима, превоз избеглица из Прешева до Шида биће организован по диспечерском систему и неће више бити километарских колона паркираних аутобуса који чекају свој ред да укрцају путнике.

„Постојаће ред као на свакој великој аутобуској станици, а с обзиром на број путника, Прешево ће бити једна од аутобуских станица у Србији са највећим бројем полазака. Аутобуси неће чекати у реду поред пута, већ ће их позивати диспечер кад дођу на ред за превоз путника.  Посао диспечера ће обављати радници „Ласте“, а упошљаваће се и локално становништво", рекао је Мирчић.

Према његовим речима, нова организација превоза избеглица подразумева и то да превозници неће морати да плаћају таксу општини Прешево, коју је локална власт увела у новембру прошле године, јер аутобуси више неће стајати сатима на путу чекајући свој ред, већ ће долазити на аутобуско стајалиште које је одредио Комесаријат за избеглице.

„Аутобуска карта од Прешева до Шида биће, као и до сада, 35 евра у динарској противвредности , односно 4.200 динара", казао је Мирчић и додао да ће у аутобусе моћи да уђу само избеглице под именом и презименом, односно са потврдом о регистрацији у Прихватном центру у Прешеву.

Извор: Бета и Координационо тело