Архива вести
                   

КУРС О НЕДИСКРИМИНАЦИЈИ И РАДУ СА ОСЕТЉИВИМ ГРУПАМА ЗА КООРДИНАТОРЕ КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ И ПРЕДСТАВНИКЕ ОРГАНИЗАЦИЈА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА

21. септембар 2015.

Београд - Мисија ОЕБС у Србији и Министарство омладине и спорта Републике Србије, уз стручну подршку Београдског центра за људска права, организују курс за локалне координаторе Канцеларија за младе и представнике невладиних организација на тему „Рад са осетљивим групама младих и принципи недискриминације“.

 До сада је овај курс похађало преко 160 координатора Канцеларија за младе, њихових сарадника, као и преставника невладиних организација.

Курс је организован као четвородневни програм и представља покушај свеобухватног покривања области недискриминације и рада са осетљивим групама.

Полазници који заврше курс добиће дипломе. Садржај курса је у складу са Смерницама за стандраде рада Канцеларија за младе и обухвата следеће теме:

Општа знања о принципима недрискриминације, инклузивности и осетљивим групама; Осетљиве групе (на пример – припадници националних заједница, жене, особе с инвалидитетом, избеглице и расељена лица, млади улице); Терминологија, њихов положај и могућности за побољшање положаја; Како сензибилисати околину за проблеме младих из осетљивих група;  Укључивање принципа недискриминације и инклузивности у рад Канцеларија за младе, пројекте и иницијативе и афирмативне акције;  Реакције у случајевима дискриминације на локалном нивоу и савети коме се обратити; Реакције у случајевима дискриминације (модели и начини, бесплатна правна помоћ у општинама, НВО и факултетима, поступци пред независним институцијама и судска заштита); Повереница за заштиту равноправности - најчешћи случајеви пред овим независним телом;  Увођење принципа недискриминације у рад канцеларија за младе, стратешка документа и локалне акционе планове; Панел дискусија са организацијама које имају примере добре праксе пројеката са инклузивном компонентом;  Сензибилизација локалне заједнице за питања осетљивих група кроз коришћење различитих метода, као што су то предавања, радионице, панел-дискусије, видео материјал, уз учешће професора и стручних сарадника из невладиних организација и институција које у свом раду промовишу идеју људских права или раде са осетљивим групама.

Координатори и представници невладиних организација ће имати прилику да свеобухватно сагледају ову област али и да чују конкретна решења, размене идеје и евентуално размисле о заједничким акцијама Канцеларија за младе и невладиних организација на локалном нивоу.

Курс се одржава од 6. до 9. октобра 2015. године у Београду. Обавештење о месту одржавања, заједно са програмом, ће учесницима бити накнадно достављено.

Пријављивање за учешће на курсу траје до 28. септембра 2015. године.

Трошкове превоза, обуке, материјала, смештаја и оброка сноси Мисија ОЕБС у Србији.

Потребно је да заинтересовани за учешће на овом курсу доставе име и презиме, организацију/Канцеларију за младе испред које се пријављују, град/општину из које долазе и висину путних трошкова. Приликом одабира предност ће имати оне Канцеларије за младе и организације цивилног друштва чији представници нису прошли овај образовни курс.

За сва додатна питања обратите се Невени Николић, координаторки овог курса из Београдског центра за људска права - nikolic@bgcentar.org.rs или путем телефона 0648246513.

Извор: Кровна организација младих Србије и Координационо тело