Архива вести
                   

КУЛТУРА СТАНУЈЕ И У МАЛИМ ОПШТИНАМА

22. октобар 2020.

Медвеђа - Културни центар Медвеђа има за циљ да промовише културу овог краја, али и да подигне свест мештана о уметничкој музици и уметности уопште, пратећи савремене токове културних метропола.

Како би то постигли, потребно је да стално организују културне манифестације, сматра директор Културног центра Небојша Јакшић. Он мисли и да у подизању свести о култури велику улогу играју породица и школа.

Међутим, није лако спровести у дело све замисли које има ова установа културе због  буџета којим располаже на годишњем нивоу.

Културни центар у Медвеђи постоји већ три године, а званично су кренули са радом јуна 2017. године у једној канцеларији.

Три године касније имају универзалну дворану која представља биоскопску и позоришну салу, дечију и вечерњу сцену и галерију у холу.

У истом објекту налази се и локална Библиотека, локални Радио, Туристичка организација општине, Заштитник грађана, ЈКП „Обнова”.

„ Када смо кренули са радом нисмо имали званични буџет него смо ребалансом добили неки привремени буџет до краја године, а затим смо 2018. године почели са новим усвојеним буџетом на Скупштини општине”, објашњава директор ове установе.

Ту годину издвајају као најуспешнију јер су имали највише манифестација, од Међународног фестивала фолклора, Фестивала гуслара Србије, шест концерата уметничке музике, позоришну представу, а те године одобрено им је и пет пројеката од Министарства културе.

Исте године били су и организатори, суорганизатори или домаћини многобројним култрним догађајима и манифестацијама. Смењивале су се позоришне представе, фестивали, концерти, изложбе и трибине.

Међутим, буџет који сада имају не може да покрије организовање таквих догађаја.

„Имамо смањени буџет и ограничени смо мерама ове године.  Имали смо 16 милиона динара, па су нам скинули на 13 милиона, али од те суме нам за програмске активности остаје 200 хиљада динара и ми са тим новцем не можемо ништа”, истиче директор и додаје да из свог буџета плаћају струју за све „станаре” објекта.

Још један проблем на који наилазе је недостатак публике, односно мали број посетилаца свих тих манифестација.

Директор каже да треба да имају већу подршку локалне самоуправе, која, такође, треба да се нађе међу публиком.

Извор: Југмедиа и Координационо тело