Архива вести
                   

КУД „СОКО“: ФОЛКЛОР ЈЕ ВИШЕ ОД ИГРЕ

9. фебруар 2016.

Бујановац Иако културно уметничко друштво „Соко” из Бујановца спада у ред најмлађих друштава на подручју јужне Србије,  успело је да за само две и по године постојања и рада оствари значајне резултате.

Фолклораши са југа Србије су започели рад скромно, са мало материјалних средстава, али са много љубави и ентузијазма.

КУД „Соко” оформљено је 2013. године на иницијативу председника друштва и главног кореографа Ненада Митића. Врло брзо створила се екипа која је у бујановачком Дому културе почела марљиво да вежба.

„На свом репертоару имамо 10 кореографија које покривају целу територију Србије, али и неких бивших југословенских република. Успели смо да за релативно кратко време увежбамо све игре и кренули са наступима“, Ненад Митић.

КУД „Соко” је учествовао на бројним фестивалима широм Србије, али и ван њених граница, а тренутно броји око 180 чланова, који су распоређени у четири категорије.

„На гостовањима смо стекли драгоцено искуство, али и бројна и лепа познанства. Мислим да смо успели да достојно представимо фолклор и традицију овог краја, као и да ширимо уметност народне игре јужне Србије. Настојимо да својим наступима, репрезентовањем културе овог краја и позитивном енергијом оправдамо слоган КУД „Соко“, који каже да „фолклор није игра, то је више од игре,“ каже Ненад Митић.

Извор: ОК Радио и Координационо тело