Архива вести
                   

КРЕВЕТИЋИ ИЗ РАДОВНИЦЕ ПРЕПЛАВИЛИ ЕВРОПУ

12. август 2019.

Бујановац, Радовница, Трговиште – Фабрика дечјих креветића „Симпо“ у селу Радовница код Трговишта, годину дана после поновног покретања производње, бележи вансеријске резултате јер комплетна производња иде за извоз по већ постигнутом договору.

Миле Митић, директор ове фабрике са 55 радника, каже да су од јуна прошле године основни економски показатељи – производња, продуктивност, број запослених и зараде, у сталном успону.

„Сходно уговору са немачким партнером, ми смо целокупну производњу за протеклих годину дана 100 одсто пласирали купцима у Немачкој, Аустрији, Швајцарској и Великој Британији“, рекао је Митић.

Директор истиче да менаџмент „Симпа“ већ прави анализе како би се до новембра запослило нових тридесетак радника и тако одговорило на нове захтеве купаца из Европе.

Он подсећа да ови резултати још нису на нивоу оних када је фабрика креветића из Радовнице ексклузивно снабдевала моћну „Икеу“ и њене пробирљиве купце широм света.

„Ипак, финансијски речено, наша месечна производња тренутно је између 80 и 90 хиљада евра, а нови купац из Данске тражи да ставимо потпис на уговор о редовној месечној испоруци креветића за 50.000 евра“, објашњава Митић.

Очигледно је да су креветићи од масивног дрвета на великој цени свуда, а посебно код купаца у земљама Европске уније, који веома  добро знају шта је квалитетан намештај.

Обим производње, квалитет и редовне испоруке одразиле су се и на примања радника, па је тренутна просечна зарада у овој фабрици са стимулативним делом 33.000 динара.

Наравно да су оваквим зарадама мештани задовољни, јер колико јуче ова фабрика је била у агонији којој се није видео крај.

Треба подсетити да је Радовница, са готово 1.000 становника, највеће село у општини Трговиште у коме, поред „Симпове“, ради и Фабрика конфекције „Јумко“, у којој је запослено 50 радника.

Ненад Крстић, председник општине Трговиште, објашњава колико је све ово важно за локалну економију:

„Највише користи од те две фабрике имају породице запослених, локална трговина, а потом и локална самоуправа, чији буџет јача из месеца у месец“, за задовољством констатује Крстић.

Извор: Бујановачке и Координационо тело