Архива вести
                   

КОРОНА ПРЕТИ ДА ДЕСЕТКУЈЕ БУЈАНОВАЧКУ ХИТНУ СЛУЖБУ

26. октобар 2020.

Бујановац - Корона је озбиљно погодила Службу хитне помоћи бујановачког Дома здравља, тако да су тренутно троје лекара и један медицински техничар „ван строја“, а чекају се и резултати за све остале раднике.

Двоје лекара, који су из Врања и Бујановца, су били позитивни на ПЦР тесту, док лекар из Прешева има све симптоме и лечи се код куће.

Врањанац је хоспитализован у Београду, а здравствени радник из Бујановца је у кућној изолацији, без симптома.

Директорка ове установе, др Далиборка Павловић, је потврдила да се задњих дана „повећава број здравствених радника повезаних са ковидом“. Међутим, она истиче да ситуација није драматична као што на први поглед изгледа.

„Није толико драматично, зато што су серолошки тестови показали да су многи  на ногама прележали ковид, да имају и нова и стара антитела. Да би смо били сигурни, радимо и брисеве (ПЦР) и чекамо одређени број резултата. То се ради како би искључили могућност да тамо имамо резервоар заразе. Тако да кад стигне негативни налаз бриса, радник се враћа на радно место, без обзира што је серолошки позитиван, такав случај смо имали јуче са једним техничарем“, каже директорка.

На питање да ли Хитна служба има довољан број особља да несметано функционише, др Павловић је одговорила потврдно.

„Дефинитивно је вирус у Дому здравља, али изгледа да је код већине корона прошла кроз организам. Они су сада сви истестирани и чекамо резултате“, закључила је.

Поред лекара и техничара, угрожено је и помоћно особље, јер је код једног возача дијагностификована бронхопнеумонија.

Служба хитне помоћи је у августу изгубила једног радника који је преминуо од последица ковида.

Извор: Бујановачке и Координационо тело