Архива вести
                   

КООРДИНАЦИОНО ТЕЛО ОБЕЛЕЖИЛО 15 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

17. децембар 2015.

Радни састанак поводом обележавања 15 година постојања Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа

Београд - Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу одржало је јуче радни састанак поводом обележавања 15 година свог постојања. Председник Координационог тела Зоран Станковић истакао је да је то тело успело да стабилизује политичку ситуацију и оствари добре резултате у том делу Србије.

Станковић је рекао да је Координационо тело омогућило чешће контакте између локалне самоуправе и државних органа, али и велики број остварених активности.

Када је реч о протеклој години, Станковић је подсетио да је изграђено и адаптирано више објеката, попут зграде у Бујановцу за одељење Економског факултета из Суботице, трг у том граду, као и аутобуска окретница, породилиште у Прешеву, да је почела регулација Трновачке реке итд.

„У претходном периоду урађен је велики посао превасходно на уређењу инфраструктурних објеката, путева, канализационе и водоводне мреже...”, рекао је Станковић.

Упитан шта се дешава када је реч о уџбеницима на албанском језику, Станковић је рекао да о томе јуче није било речи, али и подсетио да је у претходном периоду договорено да се поштује закон у вези с тим како ће уџбеници бити примењивани у наставном плану и програму.

„Чињеница је да на том простору нема довољан број уџбеника на албанском језику, као и да неки уџбеници не задовољавају критеријуме, али ми, као Координационо тело, ни на један начин нисмо били обавештени од стане Националног савета Албанаца када је тај контигент књига дошао на границу”, рекао је Станковић.

Према његовим речима, он је јуче албанским представницима поручио да кажу уколико желе да се у 2016. години реши проблем са уџбеницима.

„Онда ћемо ми после Нове године иницирати код Министарства просвете да се крене са дефинитивним решавањем проблема уџбеника за ученике на албанском говорном подручју”, рекао је Станковић.

Говорећи о 15 година постојања Координационог тела, председник општине Прешево Рагми Мустафа истакао је да је то што тај орган и даље постоји веома позитиван знак Владе Републике Србије да има намеру да решава проблеме у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. 

Он је додао и да је у протеклих 15 година много урађено на изградњи путне инфраструктуре, водоводне и канализационе мреже, као и у области електроснабдевања што је, како је рекао, индиректно утицало на мањи помак у економском развоју.

Ипак, Мустафа је констатовао да је остало много нерешених проблема, првенствено из области политике који су, како је рекао, довели до оружаних сукоба 2000. и 2001. године.

„Није то само кривица Координационог тела, већ неангажовање може да се стави и на терет сваком досадашњем саставу Владе Србије“, изјавио је Мустафа, који је истакао да она не показује спремност да реши проблеме Албанаца у Прешевској долини.

Он је истакао да није решен проблем укључивања Албанаца у државне органе, и подсетио на чињеницу да је товар књига на албанском језику задржан на граници.

Председник општине Бујановац, Нагип Арифи, сагласио се да је много тога урађено када је реч о развоју инфраструктуре и безбедности, али да је ситуација „на нули” ако се у обзир узме економски развој.

„То иде на штету Албанаца и Срба који живе тамо. Морамо заједнички да радимо на привредном развоју и укључивању Албанаца у државне органе”, рекао је Арифи.

Председник општине Медвеђа, Небојша Арсић, истакао је да је циљ локалне власти да унапреди ситуацију у општини како би спречила исељавање младих Срба и Албанаца и додао да очекује велику помоћ Координационог тела за решавање тог проблема.

„Пре свега очекујемо да се магистрални пут Лебане-Медвеђа приведе крају, што је приоритетно, али очекујемо и оживљавање индустријске зоне и отварање радних места”, рекао је Арсић.

Народни посланик у Скупштини Србије Ненад Митровић истакао је да ће ове године за југ Србије, преко Координационог тела, бити обезбеђено 256 милиона динара.

„Од тих средстава доста тога ћемо урадити по питању инфраструктуре, ученичких стипендија, али и по питању бесповратних субвенција привреди”, рекао је Митровић.

Посланици Риза Халими, Шаип Камбери и председник Националног савета Албанаца Јонуз Муслију нису дошли на састанак.

Извор: Танјуг, Политика, РТС, Бета, ФоНет и Координационо тело