Архива вести
                   

КОНКУРС ЗА ПРОЈЕКТЕ САМОЗАПОШЉАВАЊА ДО 22. АПРИЛА

15. април 2019.

Београд - Грађани са евиденције незапослених могу до 22. априла да поднесу захтев, бизнис план и неопходну документацију на конкурс за пројекте самозапошљавања, рекао је Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање.

“Ове године у тај програм можемо да укључимо близу 4.000 људи”, рекао је Мартиновић и додао да је, до сада, поднето око 2.500 захтева.

Како је рекао за РТС, процедура није захтевна и новац који се добије је бесповратна помоћ за покретање неког посла.

"Новац неко може да  назове симболичним, а  неко подстицајним. Ове године дајемо од 200.000 до 240.000 динара. Мислим да је то довољно да се макар годину дана уплаћују порез и доприноси и да се започне неки бизнис који не захтева велика улагања", рекао је Мартиновић.

Мартиновић је казао да је на евиденцији незапослених 569.000 људи и да се тај број смањио за око осам одсто у односу на прошлу годину.

Директор НСЗ је навео да је та служба представила своје програме у свим локалним самоуправама, а да је највеће интересовање за отварање нових радних места, за шта се може добити од 150.000 до 300.000 динара.

Као новину навео је програм приправништва, који се од ове године спроводи у приватним компанијама.

"Желимо да развијемо реални сектор и растеретимо јавни сектор. Ове године ћемо имати два модалитета - за лица са високом стручном спремом и за лица са средњом стручном спремом, старости до 30 година", рекао је Мартиновић.

Постоје услови које будући запослени, али и послодавци, морају да испуне рекао је Мартиновић, додајући да очекује да се преко овог програма ангажује око 1.130 приправника.

Извор: Пословно јутро и Координационо тело