Архива вести
                   

КОНКУРС ЗА НАЦИОНАЛНУ НАГРАДУ ЗА ДОСТОЈНО ИЗВЕШТАВАЊЕ О СИРОМАШТВУ И СОЦИЈАЛНОЈ ИСКЉУЧЕНОСТИ (РОК: 28.2.2019)

15. jануар 2019.

Европска мрежа против сиромаштва – Србија расписује конкурс за новинарске радове/медијске прилоге који ће се такмичити за Националну награду за достојно извештавање о сиромаштву и социјалној искључености.  

Циљ Награде за достојно извештавање је промоција достојног и несензационалистичког извештавања о сиромаштву, које приказује различите аспекте сиромаштва, са поштовањем представља особе које живе у сиромаштву и бави се дубљим посматрањем феномена сиромаштва и његовим узроцима.

Награда за достојно извештавање додељује се за новинарске радове/медијске прилоге који се баве темом сиромаштва и социјалне искључености у Србији, а који су објављени у штампаним, електронским или онлајн медијима од националног, регионалног и локалног значаја.

Ово признање представља нетипичну награду, с обзиром на то да је жири који ће оцењивати новинарске радове/медијске прилоге састављен искључиво од особа с искуством сиромаштва и социјалне искључености (незапослени млади, особе са инвалидитетом, припадници и припаднице националних мањина, корисници/е социјалних услуга и др.)

Најважнији критеријум којим ће се жири водити у оцењивању јесте колико новинар сликом, текстом и речима на достојан начин извештава о сиромаштву и социјалној искључености и тако настоји да на несензациолистички и нестереотипан начин говори о теми.

Конкурс траје до 28. фебруара 2019. године.

У обзир долазе радови објављени од 1. фебруара 2018. до 31. јануара 2019. или до истека конкурса, 28.2.2019.

Награда ће бити додељена у марту/априлу 2019. године.

Више информација можете добити путем бројева телефона: 060 70 54 893 – Добрила Марковић или 064 144 34 35 – Јасмина Крунић.

Пријавни образац можете пронаћи  на https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeHEhnF09tULDdlaQNqxwIXwTLnHFSsRnDS7WtaXGSuF7chOg/viewform или упитом на e-mail: protivsiromastva@gmail.com.

Националном наградом за достојно извештавање EAPN Србија жели да утиче на унапређење квалитета медијског праћења феномена сиромаштва и социјалне искључености у Србији, подизање свести опште јавности о животу особа са искуством сиромаштва, као и да награди и додатно мотивише новинаре који кроз своје радове на достојан начин извештавају о сиромаштву.

Конкурс за Националну награду за достојно извештавање реализује Европска мрежа против сиромаштва – Србија у оквиру пројекта „Journalism-Prize Goes International“, уз подршку ЕРСТЕ Фондације.

Извор: ФБ страница EAPN Србија и Координационо тело