Архива вести
                   

КОНКУРС ЗА ГОДИШЊУ МЕДИЈСКУ НАГАРАДУ ЗА ТОЛЕРАНЦИЈУ

24. септембар 2015.

Повереник за заштиту равноправности, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, од 16. новембра 2015. године, на Међународни дан толеранције, установљава Годишњу медијску награду за најбоље медијске текстове и прилоге на тему борбе против дискриминације и промовисања равноправности и толеранције. Циљ нам је упознавање најшире јавности са феноменом дискриминације у Србији у чему кључну улогу играју медији, подршка извештајима којима се унапређује равноправност и толеранција у нашем друштву, затим сузбијање предрасуда и стереотипа према мањинским, маргинализованим и угроженим групама, као и подизање видљивости институције Повереника.

Право на учешће на конкурсу имају новинари и новинарке свих штампаних и електронских, локалних и националних медија у Србији, који су објавили текстове на тему која је задата на конкурсу, у периоду од 1. јануара до 15. октобра 2015. године. Из једне медијске куће, може да конкурише више новинара, али свако од њих може да пошаље само један текст. Критеријуми који ће се оцењивати су: препознавање феномена дискриминације, допринос смањивању стереотипа и предрасуда, афирмативно извештавање, промовисање равноправности и употреба родно осетљивог језика.

Медијске текстове и прилоге је потребно послати до 15. октобра 2015. године на мејл poverenik@ravnopravnost.gov.rs или поштом на адресу Повереник за заштиту равноправности (за новинарски конкурс), Београдска 70, 11000 Београд. Пријава за конкурс треба да садржи медијски текст и кратку биографију са контактима аутора. Формат пријаве: за радио и телевизију – линк и диск са прилогом, за штампане и он лине медије – линк и објављен текст у ПДФ формату.

Стручни жири чине представници Факултета политичких наука, Факултета за медије и комуникације, Удружења новинара Србије, Независног удружења новинара Србије, Независног друштва новинара Војводине, као и представници Мисије ОЕБС у Србији и Повереника за заштиту равноправности. Њихова имена биће објављена на сајту и фејсбук страници Повереника за заштиту равноправности.

Награде се додељују у две категорије:

прва, друга и трећа за радијски/ТВ прилог;

прва, друга и трећа за штампани/он лине текст.

Награде су:

прва награда – студијска посета европској медијској кући која има добру праксу промоције и заштите људских права и борбе против дискриминације;

друга награда – дигитални фото албум и комплет књига;

трећа награда – комплет књига.

Најбољи медијски прилози на конкурсу и имена аутора и ауторки биће проглашени на Међународној конференцији „Србија на путу толеранције и недискриминације" 16. новембра 2015. године, као и на сајту и фејсбук страници Повереника за заштиту равноправности и ОЕБС-а, а биће публиковани у Медијском приручнику, уз редован Годишњи извештај Повереника за заштиту равноправности за 2015. годину. Свечана додела награда биће организована у другој половини новембра 2015. године.

Извор: Реусрс центар и Координационо тело