Архива вести
                   

КОНКУРС ЕВРОПСКОГ ПРОГРЕСА ЗА ПАРТНЕРСКЕ ПРОЈЕКТЕ ОПШТИНА И ОРГАНИЗАЦИЈА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА

22. март 2016.

Европски Прогрес је објавио други позив за подршку пројектима који ће бити реализовани у сарадњи са организацијама цивилног друштва и институцијама локалних самоуправа, а који за циљ имају друштвено и економско оснаживање угрожених група у 34 општине у југоисточној и југозападној Србији. Европска унија и Влада Швајцарске ће посредством Фонда за учешће грађана (ЦИФ) подржати ове пројекте са 345.000 евра.

Сви пријављени пројекти мораће да буду утемељени у општинским стратегијама одрживог развоја и да доприносе једном од следећих приоритета: запошљавању, образовању и обуци угрожених и маргинализованих група; унапређењу једнаког приступа јавним службама; промоцији међуетничког дијалога и интеркултуралне сарадње; унапређењу транспарентности у финансирању локалних организација  цивилног друштва из финансијских извора локалне самоуправе, чиме ће се побољшати укупни ниво доброг управљања у општини.

За појединачне пројекте биће издвојено до 15.000 евра по пројекту, док партнерства треба да обезбеде финансијски допринос од најмање 10% од вредности учешћа донатора. Укупна вредност пројекта не може бити већи од 25.000 евра.

У оквиру првог ЦИФ позива одобрено је 20 пројеката који су, између осталог, допринели економском оснаживању жена, унапређењу доступности и квалитета здравствених услуга, помогли социјалну инклузију грађана ромске националности и особа са инвалидитетом и промовисали међуетничку толеранцију.

„Кроз Фонд за учешће грађана желимо да покажемо да цивилно друштво представља кључног партнера локалним самоуправама у решавању проблема у заједници, и да такав заједнички рад води ка проналажењу дуготрајних решења проблема са којима се грађани сусрећу, а посебно оних најрањивијих“, изјавила је Биљана Керић, сарадница програма за социјалну укљученост.

За бесповратна средства у оквиру овог позива могу да се пријаве удружења и организације које имају седиште у најмање једној од 34 општине које су укључене у програм Европског  Прогреса, укључујући и општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.  Пројекти морају бити спроведени у року од максимално десет, а минимално седам месеци.

Конкурс је отворен до 4. маја 2016. године, а више информација о  позиву, као и документација за пријављивање, доступне су на веб сајту Европског Прогреса http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/

Извор: Европски Прогрес и Координационо тело