Архива вести
                   

КОЛИКО СУ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ КОШТАЛИ НАПАДА ПАСА ЛУТАЛИЦА?

8. фебруар 2016.

Бујановац – „У 160 општина и градова у Србији у 2015. години исплаћено је укупно 8,2 милиона евра одштете грађанима који су тужили због уједа паса луталица, што је у просеку по око шест милиона динара по локалној самоуправи,“ изјавио је директор Ветеринарске станице у Бујановцу и самостални одборник у Скупштини општине Бујановац Миодраг Милковић.

Милковић је на седници Скупштине општине рекао да су локалне самоуправе прошле године исплаћивале различите суме из буџета због уједа паса луталица.

Према његовим речима, те суме су се кретале од милион динара, колико је општина Бујановац исплатила прошле године за те намене, до 70 милиона које је Ниш морао да исплати из буџета по тужбама грађана.

„Србија је усвојила Закон о добробити животиња по европском моделу, али финансијска средстава за његово спровођење не постоје. Није могуће утврдити тачан број луталица у Бујановцу јер нам напуштене псе довозе из Краљева, Крушевца, Ниша и Врања што је и доказано када је на лицу места ухваћен камион пун луталица", рекао је Милковић.

Милковић је на питање одборника да ли је могуће смањити издатке из буџета по тужбама због уједа паса луталица одговорио да Ветеринарска станица у Бујановцу, са којом је локална самоуправа склопила уговор, месечно стерилише, вакцинише и чипује по 40 паса луталица, које после тога враћа на место боравка.

Додао је и да је то једини начин за смањење њиховог броја.

Извор: Танјуг, Бета и Координационо тело