Архива вести
                   

КОД ПРЕШЕВА СЕ ПРАВИ ОГРАДА ЗА МИГРАНТЕ

26. август 2020.

Прешево – На граници са Северном Македонијом код Прешева је почело постављање жичане ограде, која би требало да онемогући евентуалне масовне илегалне преласке границе.

Шћиприм Арифи, председник општине Прешево, је рекао за Радио Слободна Европа (РСЕ) да је изградња жичане ограде део договора са Европском унијом (ЕУ).

„Мислимо да је ограда у функцији додатног осигурања граница земаља ван ЕУ од избеглица, које ће евентуално поново масовно кренути такозваном Балканском рутом.“, рекао је Арифи.

У решењу Републичке дирекције за имовину, које је објављено у јуну на сајту Министарства финансија, објављен је списак од неколико десетина људи и правних лица који поседују земљиште уз граничну линију са Северном Македонијом, а чије је привремено заузеће Република Србија наложила.

Како се наводи у документу, све наведене парцеле налазе се у селу Миратовац у општини Прешево, а Република Србија их заузима у циљу запречавања државне границе у мерама и границама утврђеним Елаборатом за запречавање границе са Републиком Северном Македонијом.

У образложењу решења се, између осталог, наводи да је одлука у складу са Уредбом о мерама за време ванредног стања које се односе на превенцију ширења заразне болести КОВИД-19, нарочито ради спречавања евентуалног масовног неовлашћеног преласка границе.

Граница између Србије и Северне Македоније дуга је 147 километара, али судећи по рељефу терена, извесно је да ограда неће бити постављена целом њеном дужином.

Србија се налази на такозваној Балканској рути, којом мигранти и избеглице покушавају да дођу до земаља ЕУ.

Извор: Бујановачке и Координационо тело