Архива вести
                   

КОД ПРЕШЕВА НАЂЕНО ДВАДЕСЕТ КАСЕТНИХ БОМБИ

25. мај 2011.

Прешево – Скоро 20 заосталих касетних бомби пронађено је и уништено од 29. априла код села Буштрања, у општини Прешево, изјавио је јуче Емил Јеремић, регионални директор Норвешке народне помоћи која финансира уклањање пројектила.

„Код Буштрања тренутно ради 26 деминера, и то је почетак трогодишњег пројекта уклањања касетних бомби са укупно 4,3 квадратна километра сумњиве површине на југу Србије“, казао је Јеремић.

Према његовим речима, касетне бомбе које су до сада уништене нађене су на пољопривредном земљишту па је претходних година више мештана повређено када је наишло на бомбе заостале из бомбардовања НАТО-а 1999. године.

„Важно је да се нађена касетна муниција уништи што пре. Према стандардној процедури, то се ради на лицу места и нема измештања бомби, а за 26. мај заказано је ново уништавање нађених пројектила. Очекујемо да ће чишћење површине код Буштрања бити завршено током лета, након чега ћемо прећи на следећу локацију“, изјавио је Јеремић.

За уклањање касетних бомби са подручја Прешева, Бујановца и Куршумлије Влада Норвешке је, преко Норвешке народне помоћи, издвојила 3,5 милиона евра, а уклањање касетних бомби се изводи у сарадњи са републичким Центром за разминирање.

Према подацима Норвешке народне помоћи, у Србији постоји око 15 квадратних километара са неексплодираним касетним бомбама.