Архива вести
                   

КЛАСТЕР ВОЋАРА

6. новембар 2012.

Извор:  Југпрес / Лексовац - У Центру за развој Јабланичког и Пчињског округа јуче је формиран први кластер прерађивача воћа са подручја ова два округа.

Подршку овом пројекту пружио је ЕУ „Прогрес“.

Радуле Ристовић, виши координатор ЕУ „Прогреса“ за јужну Србију, је рекао да је овај пројекат  препознат као један од приоритетних за југ Србије.

" Процес кластеризације и подршке приватном предузетништву један је од приоритета овог програма. Ово је трећи кластер који се формира на овом подручју. Пре тога смо формирали туристички кластер „Радан планина“ и кластер који обједињује произвођаче млечних производа са Пештера.“

У Центру за развој Јабланичког округа сматрају да ће произвођачи и прерађивачи воћа заједничким наступом остварити многе користи, почевши од цена производа до освајања нових тржишта.

" Центар за развој има улогу да подржи ову идеју, а организовањем низа радионица и састанака дошло се до формирања регионалног воћарског кластера. Центар је овде препознао још један свој пројекат под називом „производња органске хране“. Мислимо да ћемо на овај начин помоћи корисницима да успешно наступе како на домаћем тако и страном тржишту. Окупљени око овог кластера могу да очекују смањење трошкова око набавке средстава потребних за бављење воћарством, као и транспортних трошкова”, изјавио је Бојан Петковић.

У кластер је тренутно укључено десет прерађивача, као и четири институције, које укључују три средње школе и Технолошки факултет у Лесковцу.