Архива вести
                   

КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ У ПРЕШЕВУ, БУЈАНОВЦУ И МЕДВЕЂИ

11. март 2013.

Бујановац, Медвеђа - Заједнички проблем младих из Бујановца, Прешева и Медвеђе је немогућност да у својим местима пронађу посао и зато највећи број њих размишља о одласку из свог родног места.

Ово је пре неколико дана речено на трибини у Бујановцу, на којој су говорили представници канцеларија за младе у Бујановцу и Прешеву, Јусуф Хасани и Агон Ајети, као и Дејан Симић, шеф Канцеларије за локални економски развој у Медвеђи, у оквиру које почиње да ради и канцеларија за младе.

Канцеларије за младе не могу да отварају нова радна места, али могу својим иницијатаивама и идејама, као и кроз пројекте, да допринесу решавању овог проблема, сложили су се учесници трибине, коју је Центар за демократију и развој југа Србије  организовао у оквиру пројекта „Дијалогом против стереотипа - сви смо исти“, који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).  

Млади Албанци, Срби и Роми у овим општинама очекују од државе да се озбиљно позабави овим проблемом и омогући услове за привлачење инвестиција, што би резултирало новим радним местима.

“У Бујановцу већ постоје такви напори”, рекао је Јусуф Хасани и додао да и локалне власти на различите начине покушавају да,уз помоћ донатора,  обезбеде посао за младе људе. Хасани је посебно истакао важност заједничког ангажовања младих људи из све три заједнице на предлагању начина на који се могу решавати њиихови проблеми и потребе. Он је додао да Канцеларија за младе веома активно учествује у томе и да у њој раде два координатора из албанске заједнице и по један из српске и ромске заједнице.

“Шездесет један посто младих људи из Прешева себе види ван ове општине, 36 посто у некој од западноевропких земаља, а 25 посто у неком од већих градова у региону”, пренео је резултате истраживања шеф Канцеларије за младе у Прешеву.

Он је додао да, према  истражиивању које је спровела канцеларија, 71 посто младих у Прешеву као главни разлог за одлазак наводи политичку и безбедносну ситуацију и економску заосталост општине.

“Један од највећих проблема младих Албанаца, који су се школовали на Косову, признавање диплома, је превазиђен у оквиру дијалога Београда и Приштине”, рекао је Ајети и додао да је општина Прешево започела пројекат запошљавања младих, којим је обухваћено сто особа. Он је додао да Канцеларија за младе има више пројеката из области које су занимљиве за младе.

“Канцеларија за младе у Медвеђи је основана пре неколико дана, али смо ми, кроз Канцеларију за локални економски развој, сповели читав низ пројеката намењен младима”, рекао је Дејан Симић.

Он је позвао канцеларије за младе из Бујановца и Прешева на сарадњу и учествовање у заједничким пројектима и додао да би та сарадња могла да буде на високом нивоу, као што је и сараднња канцеларија за локални економскии развој у ове три општине. 

Симић је нагласио да је општина Медвеђа покренула програм приправничког стажирања за свршене средњошколце да би им олакшала касније запошљавање и објаснио да ће један број младих имати шансу за запослење и у новој фабрици за производњу пелета, која ће почети са радом у овој општини.

Извор: Јужне вести