Архива вести
                   

КАМПАЊА „РЕАГУЈ ЉУДСКИ” УЧИ МЛАДЕ ДА РЕАГУЈУ НА НАСИЉЕ

26. jануар 2016.

Реагуј људски” је регионална кампања која има за циљ подизање нивоа свести младих о насиљу које нас окружује, као и оснаживање младих да реагују на позитиван и безбедан начин, да преузму активну улогу у превенцији и заустављању насилних ситуација. Из свакодневног живота, и из медија, видимо да је један од већих проблема то што људи не реагују на насиље које виђају и које се око њих дешава, понашају се као да их се не тиче и често га само посматрају или чак снимају мобилним телефонима, уместо да одреагују на прави начин и покушају да га зауставе.

Кампању су до сада обележили “Никад јача” конференција, низ јавних акција, едукативне радионице и предавања у средњим школама, видео клипови, блогови и видео поруке младих који су чланови и чланице Буди мушко” клубова широм региона.

У Србији, кампању „Реагуј људски” спроводи Центар Е8 као део програма „Буди мушко” који се бави едукацијом и укључивањем младића и мушкараца у превенцију насиља и посебно родно заснованог насиља, као и промовисањем родне равноправности и здравих стилова живота.

Обука за програм „Буди мушко“се реализује у оквиру пројекта "The Gender Roles, Equality, Advocacy and Transformation in Serbian Society" (Родне улоге, равноправност, заговарање и трансформација у српском друштву), који се реализује у 10 градова и општина Србије: Врању, Лесковцу, Бујановцу, Новом Пазару, Пријепољу, Прибоју, Сомбору, Зрењанину, Кикинди и Панчеву.

Циљ пројекта је подржавање и оснаживање младих на локалном нивоу у бављењу питањима родно заснованог насиља, друштвених норми, вредностима родне равноправности, ненасиља и толеранције.

Кампања и пројекат се спроводе уз подршку Америчке амбасаде у Београду, CARE International Balkans, Аустријске развојне агенције и ОАК фондације.

Извор: РТВ и Координационо тело