Архива вести
                   

Како у Медвеђи намеравају да зауставе исељавање младих

16. октобар 2008.

Слободан Драшковић

Дају 5.000 евра за свако ново радно место

МЕДВЕЂА - Општина Медвеђа даће послодавцима по пет хиљада евра за сваког новозапосленог радника како би се привукли инвеститори и смањило исељавање младих из овог краја. Поред олакшица инвеститорима, у Медвеђи наводе да би исељавање младих могло да спречи и поновно отварање рудника „Леце“ и побољшање инфраструктуре у општини. 
Слободан Драшковић
 
Ако се остваре најављена улагања, општина Медвеђа може да рачуна на заустављање исељавања, каже за „Блиц“ председник те вишенационалне и сиромашне општине Слободан Драшковић. У овој општини, која се једним делом налази у бившој копненој зони безбедности, нема више међунационалних напетости, а током минулих година изграђена је готово комплетна путна инфраструктура, kултурни и sпортски центар, обновљене школе и цркве, док је Сијаринска Бања са комплексима нових базена и терена попримила изглед европских бања. Упркос томе, исељавање се наставља, посебно младих и школованих људи, због недостатка радних места.
- На одличном смо путу да најдаље за две године решимо тај проблем. У Сијаринској Бањи дошли су руски инвеститори који би требало да граде хотел, али више је него извесно да ће окосница развоја бити рудник олова, цинка, сребра и злата „Леце“, јер је нови власник овог рудника и власник концерна „Фармаком“ из Шапца, обећао посао за 200 рудара само у првој фази - објашњава Драшковић.
Будући да је власник „Фармакома“Мирослав Богићевић и власник једне од највећих млекара у Србији, „Шабачке млекаре“, постигнут је договор о откупу млека из Медвеђе и околине. Ту иницијативу подржава и Влада Србије, која, како је потврдио председник Координационог тела за југ Србије Милан Марковић, спрема сет мера за поспешивање пољопривреде и сточарства у Медвеђи. У селима на обронцима планина сточари производе најквалитетније млеко на југу Србије, али због удаљености од већих градова немају коме да га продају.
- Влада и Привредна комора Србије припремају низ олакшица за инвеститоре у Медвеђи. Тако ће, на пример, сваки нови инвеститор добити пет хиљада евра по новозапосленом раднику, а Влада Србије ће у учествовати са 25 одсто новца од вредности укупне инвестиције. Обезбедићемо и бесплатну комуналну инфраструктуру. То су олакшице којих нема нигде у Србији - наводи Драшковић и додаје да су из Владе добијена обећања да ће у наредне две године бити реконструисан магистрални пут од Лебана до Медвеђе.
Да би се зауставило исељавање становништва, ова општина добила је од Владе зелено светло за отварање двојезичног одељења струковних студија Универзитета у Београду. Просторије су обезбеђене у Техничкој школи у центру варошице, па ће висока школа за коју недељу почети да ради.
- Млади Срби и Албанци имаће подједнаке услове да се образују на матерњем језику и да по завршеном факултету остану у свом родном крају - каже Драшковић.