Архива вести
                   

КАКО ОПШТИНЕ МОГУ ДА ПРИВУКУ ИНВЕСТИТОРЕ?

10. јун 2013.

Пројекат „Сертификација општина са повољним пословним окружењем у југоисточној Европи“ од велике је важности за привлачење инвеститора а  важан је и за  побољшање рада локалних управа, изјавили су учесници овог пројекта, у коме учествује 18 општина и градова из Србије, БиХ, Македоније и Хрватске.

У Србији је у току процес ресертификације општина које су раније имале сертификате само на националном нивоу, а те општине укључују Бујановац, Стару Пазову, Руму, Пирот и Инђију.

Руководилац Канцеларије за локални економски развој у Бујановцу, Фазила Аземовић,  је рекла да је у Бујановцу 50 одсто индустријске зоне испуњено, али да су то углавном празне хале, а да велики потенцијал за развој та општина има у области термоминералних вода, будући да постоји више од 30 извора такве воде.

Регионални пројекат сертификације општина са повољним пословним окружењем покренут је 2011. године, а спроводи се по угледу на добре примере сертификације у Србији, који су спровођени од 2007. године.

Одређено је 12 критеријума, у оквиру којих постоји више од 80 поткритеријума, а потребно је да се испуни 75 одсто њих да би општина била сертификована.

Пројекат организују Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Отворени регионални фонд за модернизацију услуга општина немачког Друштва за међународну сарадњу (ГИЗ), а 12. јуна, на конференцији у Загребу, биће познато ко је испунио услове за добијање сертификата.

Извор: Танјуг