Архива вести
                   

ЈОШ 16 УЏБЕНИКА НА АЛБАНСКОМ ЈЕЗИКУ

17. јули 2014.

Ментор Нухиу, потпредседник Националног савета Албанаца (НСА), изјавио је у Бујановцу да ће се у школама у којима се настава одвија на албанском језику од наредне школске године наћи још 16 нових уџбеника на албанском језику, који су обезбеђени уз посредовање НСА и Министарства просвете.

Нухиу је на прослави четврте годишњице НСА у дому културе у Бујановцу рекао да је ове школске године за основне школе било обезбеђено 85 уџбеника на албанском језику, али да није почело превођење уџбеника за средње школе.

„Радимо у складу са Законом о основном образовању и васпитању и Законом о националним саветима, који гарантују остваривање свих права на школовање на матерњем језику.  Национални савет је почео да ради онако како треба и у интересу Албанаца који живе у Србији“, рекао је Нухиу.

Нухиу је навео да су Албанци у Бујановцу и Прешеву , у процесу оснивања НСА, имали недоумице, али да су, захваљујући  резултатима рада  НСА, схватили  да је то тело било неопходно за Албанце који живе у Србији ради остваривања њихових права из области културе, образовања, информисања и службене употребе албанског језика.

На прослави чертврте годишњице НСА присутне је у име Владе Србије поздравио Зоран Станковић,  председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Петер Буркхард, шеф Мисије ОЕБС у Србији, рекао је да ОЕБС од почетка подржава освивање НСА и позвао је све Албанце који живе на југу Србије да учествују у наредним изборима за НСА, будући да је значајан број Албанаца бојкотовао прве изборе за НСА и оснивање тог тела.

Извор: Народне новине – Ниш и Координационо тело