Архива вести
                   

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ СЕКТОРИМА ПРЕРАЂИВАЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ

15. jануар 2018.

Циљ спровођења Програма Развојне  агенције Србије за подршку секторима прерађивачке индустрије је  унапређење пословног амбијента и повећање конкурентности ММСП у оквиру сектора прерађивачке индустрије груписане у четри области и то: индустрија машина и опреме, прехрамбена индустрија, дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике, као први корак у имплементацији дефинисаних стратешких циљева и активности.

Право на учешће и коришћење бесповратних средстава имају микро, мала и средња предузећа којима је претежна делатност производња, прерада или услуге из сектора прерађивачке индустрије (индустрија машина и опреме; прехрамбена индустрија; дрвна и индустрија намештаја и  идустрија гуме и пластике); да су у већинском приватном власништву; да су у тренутку подношења пријаве, регистровани у АПР Републике Србије најмање две године; да су позитивно пословали у претходној години; да воде пословне књиге по систему двојног књиговодства; да су измирили обавезе по основу пореза и доприноса; да им у последње две године није изречена мера забране обављања делатности; да за исту намену у претходној години нису користили подстицајна средства која потичу из буџета Републике Србије; да нису у тешкоћама према дефиницији садржаној у Уредби о правилима за доделу државне помоћи; Програмом ће се суфинансирати само пројектне активности које су започете након расписивања Јавног позива.

Бесповратна средства намењена су за уређење пословања у складу са захтевима међународних стандарда пословања (имплементација стандарда са сертификацијом, сертификација, ресертификација и надзорна провера); усаглашавање производа са захтевима техничких прописа и стандарда; унапређење постојећих и развој нових производа; нови дизајн производа и амбалаже; набавку и имплементацију специјализованог софтвера; израду студија изводљивости за аутоматизацију процеса рада кроз употребу ИКТ и паметних производних система; израду студије о процени утицаја нових пословних процеса на животну средину; израду пројектно техничке документације за проширење производних капацитета; индивидуалне наступе на међународним сајмовима у иностранству.

Подносилац пријаве може поднети једну пријаву за учешће у Програму.

Расположива средства се одобравају појединачно Корисницима, као суфинансирање у висини до 50% износа оправданих трошкова без ПДВ, за сваку пројектну активност. Максималан износ одобрених средстава је 2.000.000 динара. Укупан буџет Програма износи 44.737.500 динара.

Рок за завршетак уговорених активности и реализацију плаћања у оквиру одобреног пројекта је 12 месеци од дана потписивања уговора са РАС.

Упутство за спровођење Програма и сви пратећи обрасци доступни су на сајту РАС: www.ras.gov.rs, а за све додатне информације можете се обратити РАС електронским путем на адресу: 4sektora@ras.gov.rs

Извор: Развојна агенција Србије и Координационо тело