Архива вести
                   

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДРШКУ ОДГОВОРУ НА ПОСЛЕДИЦЕ КОВИДА 19 У ПОДСТАНДАРДНИМ РОМСКИМ НАСЕЉИМА (Рок: 26. фебруар 2021)

28. jануар 2021.

Уз подршку Владе Швајцарске, програм Swiss PRO ће кроз нови јавни позив подржати 10 локалних пројеката чији је циљ побољшање приступа правима и основним потребама грађана и грађанки који живе у подстандардним ромским насељима.

Укупан буџет овог јавног позива је 122.700 евра. Вредност бесповратних средстава по пројекту износиће од 10.500 до 12.700 евра.

Трајање пројеката је од осам до десет месеци. За предлоге пројеката локалних самоуправа обавезно је партнерство са организацијама цивилног друштва, док ОЦД могу и самостално да конкуришу.

Рок за слање предлога пројекта је 26. фебруар 2021. године.

Јавни позив је организован кроз конкурентни процес, а избор корисника ће бити извршен евалуацијом и рангирањем поднетих предлога пројеката. Више о процесу и критеријумима за избор корисника можете сазнати у опису јавног позива, који је доступан на https://www.swisspro.org.rs/uploads/files/249-799-opis-i-kriterijumi-javnog-poziva-za-podrsku-za-podstandardna-romska-naselja.pdf

Како да се пријавите?

Подносилац пријаве мора да испуни следеће критеријуме:

  • Да је једна од 57 локалних самоуправа, из региона Шумадије и западне Србије или региона Јужне и источне Србије, које у складу са Мапирањем подстандардних ромских насеља имају на својој територији најмање једно неформално насеље са најмање 100 грађана, у обавезном партнерству са организацијом цивилног друштва (које, између осталих, укључују Бујановац и Прешево);
  • ОЦД као самостални подносилац пројекта који ће се бави правима и потребама грађана који живе у подстандардним насељима, ублажавајући последице ковида 19 на територији 59 локалних самоуправа које у складу са Мапирањем подстандардних насеља у Србији имају најмање једно неформално насеље са најмање 100 грађана (које, између осталих, укључују Бујановац и Прешево).
  • ОЦД као подносилац пројекта или као партнер ЛС мора би регистрована најмање две године са искуством у раду на побољшању статуса ромске националне мањине.

Како би заинтересоване ЈЛС сазнале све детаље јавног позива – укључујући начин пријављивања, критеријуме за избор пројеката и дозвољене трошкове, програм Swiss PRO организује две информативне сесије путем интернета:

  • уторак, 2. фебруар, са почетком у 11 часова.
  • петак, 5. фебруар, са почетком у 11 часова.

Више информација и конкурсну документацију преузмите на www.swisspro.org.rs

Извор: Програм Swiss PRO и Координационо тело