Архива вести
                   

ЈАЧАЊЕ РЕГИОНАЛНОГ КОМОРСКОГ СИСТЕМА

13. јун 2014.

Бујановац – Регионална привредна комора Лесковац је недавно отворила своју канцеларију у Бујановцу, чији је циљ да омогући боље контакте привредника из овог краја са привредницима у региону, као и да им помогне у решавању проблема развоја њихових фирми.

У општинама Прешево и Бујановац постоји велики број предузетника и малих приватних предузећа који су углавом на привредним маргинама. Зато се тежи укључењу што већег броја прешевских и бујановачких малих привредника у регионални коморски систем у циљу олакшања њиховог наступа на тржишту и унапређења регионалне привредне сарадње.  

90 одсто приватних фирми у Бујановцу и Прешеву нема више од два до три радника.  Комора може да подржи такве фирме бесплатним одласцима на сајмове, пружањем помоћи око сачињавања пословних планова, давањем упутстава за добијање повољних државних подстицаја, субвенција и кредита.  Комора би могла да им буде и мост до иностраног тржишта, њиховим укључивањем у представљање регионалне привреде. Ово су претпоставке за опстанак и оснаживање предузетника у ове две неразвијене општине, које би омогућиле запошљавање више радника код ситних приватника.

У Прешеву и Бујановцу је без посла око 11.000 људи.  

Извор: Привредни преглед и Координационо тело