Архива вести
                   

ИЗВОЂЕЊЕ МУЗИЧКЕ БАЈКЕ “ПЕЋА И ВУК” У БУЈАНОВЦУ И МЕДВЕЂИ - 11. 06. 2009.

15. јун 2009.

Након одличног пријема „Петра Пана“, прве дечје представе која је после низа година одиграна пред око 750 деце у Бујановцу и Прешеву, Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, у циљу оснаживања културних и образовних садржаја за најмлађе, организовало је 11. јуна у Бујановцу и Медвеђи представу „Пећа и вук“, у извођењу Дувачког квинтета Београдске филхармоније.

Гостовање Дувачког квинтета Београдске филхармоније у Бујановцу и Медвеђи са симфонијском бајком „Пећа и Вук“ је, по мишљењу самих извођача, феноменално прихваћено. „Поново долазимо до констатације да за младе у Србији треба јасно дефинисати културну политику и да класична музика може бити пренесена у контекст данашњице. Пре свега, желео бих да похвалим људе из Медвеђе у којој смо били први пут, а посебно људе из Туристичке организације Медвеђа, на помоћи и гостопримству. Деца су пажљиво слушала и насловну нумеру „Пинк Пантера“ и „Кармен“, Жоржа Бизеа, тако да су имала увод за бајку Сергеја Прокофјева која кроз музику говори о храбрости једног дечака у којој треба да се препознају. Закључак се сам намеће – Координационо тело мора наставити да ради у овом правцу и да доводи најшири спектар уметника у ове општине“, казао је након представа у Бујановцу и Медвеђи Александар Лазић, вођа глумачке трупе „Иза кулиса“, који је већ је гостовао у Бујановцу и Прешеву са представом „Петар Пан“, а сада је децу из Бујановца и Медвеђе провео кроз посебан музички доживљај.
Ненад Ђурђевић, директор Службе Координационог тела, пре саме представе нагласио је да су два најважнија циља Координационог тела, поред економског развоја, рад са младима и унапређење формалног и неформалног образовања. „Представе за децу окупљају, едукују и радују децу без обзира на њихово етничко порекло и зато су оне једна од метода на које се Координационо тело ослања како би подстакло боље разумевање и заједничко одрастање деце свих етничких заједница.  Деца нису оптерећена политиком и предрасудама и ми у њих улажемо јер су они будућност Прешева, Бујановца и Медвеђе, односно будућност Србије“.

“Пећа и вук” је музичка бајка која је упознала генерације деце са светом класичне музике са циљем да развија њихов музички укус још од малих ногу.