Архива вести
                   

ИЗВЕШТАВАЊЕ ОСТАЈЕ ПОД ОКРИЉЕМ ОПШТИНСКИХ ВЛАСТИ

9. jануар 2008.

Влада одложила приватизацију мултиетничке РТВ Бујановац

Бујановац - Одлуком Владе Србије, садржаном у прихватању "Информације о потреби прекида поступка приватизације радијских и ТВ станица и других електронских медија који емитују програме на језику националних мањина", до даљњег је одложена приватизација општинске Радио-телевизије Бујановац која емитује програм на српском, албанском и ромском језику на подручју ове мултиетничке општине.
- Избегнуто је најгоре могуће решење, јер да је власник РТВ Бујановац постао Србин, Албанац или Ром, он би свакако диктирао услове припреме и емитовања програма и тешко да би био сачуван актуелни међуетнички баланс који наша кућа остварује у интересу свих грађана бујановачке општине - објаснио је за Данас директор РТВ Бујановац Џахид Рамадани. Он је до сада у више наврата у својим јавним обраћањима представницима надлежног министарства указивао да би приватизацијом РТВ Бујановац и сличних медија дошло до могуће "медијске мајоризације, на штету успостављене мултиетничке структуре извештавања грађана".
Рамадани сматра да је за ову одлуку Владе била пресудна иницијатива Извршног већа Војводине да се обустави приватизација медијских кућа у Покрајини које емитују програм на језицима мањина. Ова иницијатива се, према његовом мишљењу, одразила и на југ Србије. Споразумом који је потписан још 2002. између Координационог тела за три општине југа Србије и локалних самоуправа, а на иницијативу и уз посредовање Мисије ОЕБС, у оквиру РТВ Бујановац формиране су, поред српске, и редакције које припремају програм на албанском и ромском језику. РТВ Бујановац добила је одлуком Републичке радиодифузне агенције локалну фреквенцију за емитовање програма на подручју ове општине.