Архива вести
                   

ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОХОДАК ГРАЂАНА KOJЕ ЋЕ ДОВЕСТИ ДО НОВОГ ЗАПОШЉАВАЊА

25. октобар 2019.

Државна секретарка Министарства финансија Владе Републике Србије Славица Савичић изјавила је да су измене Закона о порезу на доходак грађана, које су у припреми, биле предмет разговора са целом пословном заједницом и да се односе на све, а не само на ИТ заједницу.

Савичић је, гостујући на Радио-телевизији Србије (РТС), оценила да ће нова законска решења довести до новог запошљавања.

Она је рекла да су представници Министарства имали комуникацију са свима који су заинтересовани за ову врсту мера и подстицаја, додајући да је добро да у том процесу постоје различита мишљења.

Од ове мере се, како је подвукла, очекује доста резултата на плану запошљавања, а прорачуни су да би могло да их користи више од 8.000 појединаца.

Према њеним речима, мере се највише односе на оне који су завршили факултете и средње школе, односно на све оне који нису радили ове године.

Идеја је да заснују радни однос током следеће године, а послодавци ће на тај начин имати олакшице. Предлог је да се ослободе пореза на зараде у првој години од 70 одсто, у другој 65 и у последњој 60 одсто, објаснила је државна секретарка.

Планирано је, како је објаснила, ослобађање од доприноса за ПИО прве године у целости, следеће 95 одсто и треће 85 одсто.

Мере се односе на оне који нису имали статус запосленог ове године, односно нису имали статус осигураника запосленог. Ако се запосле до краја априла 2020. године, тада имају право на подстицаје, прецизирала је Савичић.

Друга категорија су млади који ће завршити школу до краја године, нису запослени и нису предузетници у прва четири месеца следеће године. Они, ако се запосле до краја следеће године, имаће такође право на подстицаје, додала је она.

Предвиђена мера, како је навела, везана је за особу, за појединца. Ако тај појединац буде мењао посао у наредне три године, сваки послодавац који га ангажује имаће право на подстицаје.

Државна секретарка је напоменула да су се у анализи ситуације на терену узимала у обзир и искуства у окружењу,  али да су се законодавци приликом припреме потрудили да ураде нешто што је другачије и повољније за нас.

Савичић је подсетила на то да је на терену уочено да се у пословном процесу ангажују предузетници за послове које би требало да обављају стално запослени, те да се на тај начин избегава плаћање већих пореза.

Због тога је, како је навела, уведен и тест самосталности, који ће садржати девет критеријума којим би се проверавала самосталност предузетника у односу на налогодавца.

Државна секретарка је прецизирала да ће ова мера трајати три године, а погодности ослобађања пореза и доприноса важиће за сваког новозапосленог.

Измене Закона о порезу на доходак грађана, које треба да подстакну ново запошљавање, у припреми су и, након усвајања на седници Владе, биће прослеђене Скупштини Србије.

Извор: Пословно јутро и Координационо тело