Архива вести
                   

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ИЗ ПРЕШЕВА У БЕОГРАДУ

16. јули 2018.

Београд – Изложба фотографија Кренара Халимија „Preševo, City of Equality,“ која је посвећена избегличкој кризи током које је кроз тај град прошло око милион избеглица на путу ка западној Европи, ће бити отворена у среду, 18. јула, у Културном центру „Параброд“ у Београду.

Изложбу прати и кратки документарни филм аутора Газменда Идризија и Валона Арифија, који говори о изазовима са којима су се суочавале избеглице и локално становништво током избегличке кризе.

Један од аутора филма, директор НВО „Млади за избеглице“, Валон Арифи, рекао је  да се Прешево том изложбом после много година враћа на београдску културну сцену.

„Другима остављамо мржњу, а ми смо опредељени за равноправност, правду и слободу,“ рекао је Арифи.

Он је додао да су становници тог града на југу Србије, током избегличке кризе показали висок степен хуманости и емпатије према људима који су бежећи од рата пролазили кроз Прешево.

„Грађани Прешева су се трудили да им поред егзистенцијалних потреба, попут хране, воде, обуће, одеће и лекова, помогну и да осете да су слободни и равноправни са овдашњим становништвом и мислим да смо сви заједно успели у томе,“ рекао је Арифи.

Он је додао да су ту врсту добродошлице осетили и унесрећени људи који су бежали из ратом захваћеним подручја, и да је Прешево постало својеврстан пример града са многобројним економско-социјалним проблемима, чији су становници у кризи превазишли све предрасуде и негативне ставове према избеглицама.

„Прешево је настањено претежно Албанцима, али се у њему нико не сме осећати као мањина. Тако је било и са избеглицама које су пролазиле кроз овдашњи Прихватни центар,“ рекао је Арифи.

Извор: Данас, Југпрес и Координационо тело