Архива вести
                   

ИЗГРАДЊОМ ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА БУЈАНОВАЦ ПОСТАЈЕ УНИВЕРЗИТЕТСКИ ГРАД

24. април 2014.

Споразум о разумевању о изградњи зграде Економског факултета у Бујановцу, који ће финасирати Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу и Делегација Европске уније у Србији, потписали су председник општине Бујановац Нагип Арифи и декан Економског факултета у Суботици Ненад Вуњак.

Потписивању су присуствовали предесдник Координационог тела Зоран Станковић, министер просвете у техничкој влади Републике Србије Томислав Јовановић, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, шеф Миисје ОЕБС у Србији Петер Буркхард и представник канцеларије УН за пројектне услуге Грем Тиндал.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић рекао је након потписивања споразума у Канцеларији УН за пројектне услуге (УНОПС) у Београду, да ће Бујановац изградњом зграде Економског факултета постати универзитетски град и да ће тиме бити обезбеђени савремени услови за наставу на албанском и српском језику, као и економски развој и полтичка стабилност.

Станковић је навео и да ће изградњу објекта финансирати ЕУ преко донатора са 1,2 милиона евра, Координационо тело ће обезбедити 30 милиона динара, а општина Бујановац остало што је потребно.

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Србије Томислав Јовановић изразио је задовљство потписаним документом, истакавши да ће његовом реализацијом, у складу са позитивним законима и европском праксом, бити решен проблем виског образовања на југу централне Србије. Јовановић је истакао и да ће школовање младих на тој високошколској установи допринети и економском развоју не само Бујановца већ и комплетног региона.

Давенпорт је истакао да је потписивање споразума „можда и најзначијнији корак у изградњи праве високошколске установе у Бујановцу.“

„Потписивањем споразума о разумевању стварају се услови за дугорочни развој високошколског образовања на том подручју у пуној сагласности са релевантним законима Србије и уважавање потреба локалне самоуправе и грађана", рекао је он.

Давенпорт је нагласио и да са задовољством може да потврди спремност ЕУ да са Владом Србије финасира изградњу зграде „чим се стекну сви преостали правни и технички услови".

„Изградња зграде ће омогућити младим људима из Бујановца и читавог подручја - Албанцима, Србима, Ромима и свим осталима - да остваре право на образовање и развијају свој потенцијал - моћи ће да планирају будућност у свом месту уместо да планирају одлазак“,  нагласио је он.

Буркхард је истакао и да је потписивање споразума „кључни корак ка коначном решењу за одељење Економског факултета које се налази у Бујановцу".

Он је подсетио и да је Мисија ОЕБС у Србији, поготово њена канцеларија у Бујановцу, годинама радила на овом пројекту из области високог образовања које отвара многе могућности младим људима.

Тиндал је истакао да канцеларија УН за пројектне услуге подржава изградњу објеката високошколске установе у Бујановцу и да жели да на том пројекту буде добар партнер и ЕУ и Влади Србије.

Арифи и Вуњак су такође изразили задовљство потписаним спорзумом, у чију реализацију је уложен велики напор свих релевантних чинилаца ангажованих на реализацији тог пројекта. Арифи је рекао да „од данас Бујановац може да назове универзитетским градом,“ истакавши да ће та високошколска установа допринети „и економском развоју и политичкој стабилности" .

„Где се граде школе и факултети, затварају се затвори“, рекао је Арифи, истакавши да је то управо  урађено потписивањем споразума о разумевању.

У Бујановцу већ три године ради одељење Економског факултета из Суботице, које тренутно похађа 256 студената - Албанаца, Срба и Рома, а које на јесен уписује четврту генерацију, тако да се очекује да ће наредне школске године имати око 350 студената.

Извор: Танјуг и Координационо тело