Архива вести
                   

ИЗАЗОВИ И УСПЕСИ ПРИВАТНИХ КОМПАНИЈА У ОПШТИНИНАМА БУЈАНОВАЦ И ПРЕШЕВО

31. јули 2015.

Бујановац, Прешево - Економски стручњаци кажу да су мала и средња предузећа важна за економски развој земаља у транзицији. Oсим  тога што доприносе економском развоју, мала и средња предузећа у општинама Бујановац и Прешево важна су и због тога што запошљавају људе. Колико су се ова предузећа развила, колико радника имају, са којим проблемима се суочавају, где продају своје производе и да ли имају подршку општина, односно државе?

Фабрика намештаја „Оморика“из Бујановца је једно од предузећа које тренутно запошљава 16 радника, а раније је имала око 40 запослених.

Директор предузећа, Хајруш Сефедини, каже да у последње време није задовољан радом  предузећа јер је тржишна потражња мала.

„Проблем је што нема пара и продаје. Није проблем у производњи, него у пласману робе. Затим, цена намештаја је пала, а цене материјала су повишене“, каже Сефедини, додајући да „неће ваљати ако овако буде и даље јер трошкови и осигурање радника морају да се плате без обзира на продају“.

Ово предузеће своје производе продаје по целој Србији, на Косову и Метохији и Црној Гори, али и у европским земљама, на пример у Швајцарској и Немачкој.

Један од ретких грађана који се вратио из Швајцарске и улагао у своју земљу је Насер Јунузи, из Велоког Трновца. Он каже да је инвестирао милион евра у стамбено - пословни објекат „Swiss Center“, а скоро је отворио и механичарску и аутоелектричарску ррадионицу „Auto Swiss“, којом сам руководи.

„Задовољан сам животом овде и до сада је све  било у реду. Што се тиче посла, на почетку сам имао проблема са радницима, али сада је добро. Постоји велико интересовање клијената јер сам успео да задобијем њихово поверење, а то треба искористити“, каже Јунузи.

Јунузи је додао да има проблема са ученицима, који нису заинтересовани да долазе у радионицу и уче занат.Он својим клијентима нуди резервне делове из Немачке и Швајцарске, али и делове које набавља у Србији, у зависности од тога  колико клијнти  желе и могу  да потроше за њих.

„Мислим да овде има пуно могућности за улагање и вреди улагати. Има неколико области у које се може  улагати, а све зависи од воље и професије. Ја и моја породица смо задовољни што смо се вратили и нисмо се покајали“, каже Насер Јунузи.

Он сматра да недостаје добра комуникација између Албанаца који живе овде и оних који живе у земљама западне Европе. 

„Постоје баријере које треба срушити и улагати овде, само је потребна истинска комуникација”, закључио је Јунузи.

Једно од приватних предузеће са највећим бројем радника је фирма „Тоблер Скеле“ из села Рајинце, у општини Прешево, које тренутно има 70 запослених. Фирма је основана 2006. године, а седиште јој је у швајцарском граду Рејнек, а има и своја представништва у Београду, Скопљу, Приштини и Љубљани. Укључујући раднике који раде и у представништвима, „Тоблер Скеле“ запошљава више од 100 радника.

Директор ове компаније Арђент Бајрами каже да фирма ради без већих проблема, али и да је потребна помоћ државе  за повећање капацитета фирме.  

„80 одсто наших производа продајемо у Швајцарској, а остатак у земљама где имамо наша представништва. Озбиљне проблеме немамо. Општина не може много да нам помогне, али може држава, односно републички Фонд за развој, код кога намеравамо да конкуришемо за кредит,  тако да би компанија могла да повећа капацитете  и отвари нова радна места.  Не можемо да приоизведемо толико да би задовољили велику потражњу на тржишту. Зато ћемо и да конкуришемо за кредит, којим би повећали наше производне капацитете“, каже Арђент Бајрами, директор фирме „Тоблер Скеле“.

„Тоблер“ производи скеле за грађевинарство и остале пратеће делове који се монтирају на скеле, а по речима директора Бајрамија, предузеће има све потребне сертификате за квалитет и продају својих производа у земљама западне Европе.

Фахир Садику, директор предузећа „Челику“ из Прешева, каже да је ова компанија основана 1969. године, као самостална занатска радња, а затим је прерасла у предузеће за производњу прозора и врата од алуминијума и ПВЦ материјала.

„Тренутно имамо 12 радника, док је у сезони број радника повећан. Имамо бројне проблеме, од радне снаге до општинске администрације, која нас увек „заобилази” на тендерима, иако конкуришемо са најнижим ценама и високим квалитетом производа“, наглашава Садику.

„Тоблер Скеле“ и „Челику“ су 2008. године добили бесповратна средства у износу од од 20 хиљада  долара од Америчке агенције за међународни развој – УСАИД-а. Са тим средствима су набавили нову опрему за рад, повећали капацитете и побољшали квалитет производа.

Поменуте две компаније, као и „Оморика“ из Бујановца, су добиле бесповратна средства од три милиона динара и од Координационог тела Владе Републике Србије за општине  Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Треба нагласити да Агенција за развој малих и средњих предузећа, која је основана 2004. године, помаже и подржава рад малих и средњих предузећа у Србији.

Извор: Титули и Коодинационо тело