Архива вести
                   

ИЗ ПРОЈЕКТА „НОРВЕШКА ЗА ВАС" ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ПУМПНЕ СТАНИЦЕ У ПРЕШЕВУ 167.000 ЕУР

4. децембар 2019.

Прешево - Реконструкција пумпне станице „Жујинце” у Прешеву, који Норвешка финансира са 167.000 евра кроз пројекат „Норвешка за вас - Србија”, допринеће стабилнијем водоснабдевању за 13.000 корисника у овој општини на југу Србије.

Из пет активних бунара у извору „Жујинце”, вода се испумпава у резервоар у коме се хлорише због пречишћавања, а потом дистрибуира у водоводни систем уз помоћ пумпне станице.

Тренутно је пумпна станица застарела и дисфункционална, док две постојеће пумпе имају мали капацитет без аутоматске регулације.

Радови у склопу пројекта „Норвешка за вас - Србија” укључују уклањање старих пумпи, набавку и уградњу три једностепене центрифугалне пумпе, као и уградњу нових разводних ормарића са пратећом опремом, саопштила је Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

„Овај пројекат је од веома велике важности за општину Прешево, јер доприноси стабилнијем водоснабдевању њених грађана, као и центра за мигранте. Вредност ових радова је 160.000 евра, док је још 7.000 евра издвојено за технички наџор. Ова интервенција требало би да буде завршена до почетка марта 2020”, каже менаџер пројекта „Норвешка за вас - Србија” Радуле Ристовић.

Реконструкција пумпне станице биће технички предуслов за другу фазу пројекта, која обухвата изградњу „бустер” цевовода од пумпне станице „Жуијинце” до резервоара „Лоши извори”.

Пројекат “Норвешка за вас - Србија” има за циљ да допринесе равномерном друштвено-економском развоју у Србији кроз повећање могућности запошљавања, посебно рањивих и маргинализованих група, подршку социјалној кохезији, унапређење локалне инфраструктуре и успостављање оквира информационе безбедности електронске управе у Србији.

Пројекат финансира Краљевина Норвешка са 6,18 милиона евра, а активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Извор: Танјуг и Координационо тело