Архива вести
                   

ИЗ БУЏЕТА ОПШТИНЕ БУЈАНОВАЦ 5 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ У ДОМУ ЗДРАВЉА

26. јун 2018.

Бујановац - Због забране запошљавања у јавном сектору, која је још увек на снази, Дом здравља у Бујановцу се већ неколико година суочава са недостатком медицинског и немедицинског особља. Тај проблем се решава ангажовањем радника на одређено време, који се финасирају из буџета локалне самоуправе.

Општина Бујановац је у свом у буџету за 2018. годину определила нешто више од 18 милиона динара за ову здравствену установу, а ребалансом буџета, усвојеним на последњој седници Општинског већа прошле седмице,  средства су увећана за око 5 милиона динара.

Стојанча Арсић, заменик председника општине Бујановац, је тим поводом рекао да не постоји други начин да се Дому здравља обезбеди несметано обављање делатности.

„Дом здравља има мањак медицинског кадра, и лекара и медицинских техничара, а за сада нема наговештаја укидања забране запошљавања. Принуђени смо да овај горући проблем решавамо ангажовањем радника на одређено време“, казао је Арсић.

По његовим речима, из бујановачке здравствене установе је последњих година отишло око 30 здравствених радника. Најчешћи разлози њиховог одласка су пензионисање и специјализације, али има и случајева одлазака лекара због започињања приватне праксе.

Према незваничним информацијама, у Дому здравља се већ месец дана не обављају интернистички прегледи јер је један специјалиста на боловању, а други је дао отказ.

„Морамо да покријемо рад на терену, у здравственим станицама и амбулантама, али и самом здравственом центру у Бујановцу, због чега помаже општина. Нажалост, Дому здравља недостају и возачи, па смо и ту принуђени да ангажујемо додатни број радника у току године“, додао је Арсић.

Извор: Југпрес и Координационо тело