Архива вести
                   

ИТЕРВЈУ ЗОРАНА СТАНКОВИЋА ДАТ „ПОЛИТИЦИ“ 29. НОВЕМБРА 2020. ГОДИНЕ

30. новембар 2020.

Београд - Без обзира на то што политички лидери Албанаца нису хтели да наставе разговоре о плану у седам тачака, ми и даље решавамо питања важна за грађане ове три општине, наводи председник Координационог тела Зоран Станковић.

Осим редовног буџета, општине Прешево, Бујановац и Медвеђа сваке године од државе Србије добијају и додатну финансијску помоћ за редовно функционисање у укупном износу од око два милиона евра која се распоређује пропорционално на ове три локалне самоуправе. На ту чињеницу за „Политику“ указује председник Координационог тела проф. др Зоран Станковић, говорећи о издвајањима државе за развој тих мултиетничких средина, у којима део становништва чине Албанци.

Упркос томе, локалне албанске партије у Бујановцу након летошњих избора прекинуле су досадашњу праксу  да овом општином управљају заједнички са представницима Срба и формирале су једнонационалну власт. Потом су прогласиле министра спољних послова Албаније Гента Цакаја за почасног грађанина овог града, истовремено сменивши преосталу двојицу директора из редова Срба са чела спортског центра и библиотеке. Станковић овакве одлуке карактерише као провокацију која не доприноси бољитку једне мултиетничке средине и наглашава да ако су одлуке засноване на закону, држава ће их поштовати, у супротном зна се.

„Толеранција и стрпљивост нису обавеза само једне стране, тј. државе, и политички лидери имају одговорност за   своје поступке. Мислим да се од нас очекује да будемо разумни и стрпљиви у свим ситуацијама, чак и када се то не може објаснити рационално, а све у интересу државе која је у обавези да свим грађанима обезбеди превасходно мир, слободу, владавину права, без обзира на верску и националну припадност. То је наша мисија и може се трајно успоставити само заједничким деловањем људи који имају сличне или исте тежње. Свестан сам, када говоримо о те три општине, да  је то тешка, али по мени остварива мисија, без обзира на различитости, жеље и намере“, поручује Станковић.

Уверава да су захтеви грађана и политичких лидера из Прешева, Бујановца и Медвеђе и решавање њихових проблема свакодневна тема у раду државних органа.

„Некада су ти захтеви оправдани, а некада провокативни и неприхватљиви. Најутицајнији лидери Албанаца годинама се баве политиком и вођењем локалне самоуправе у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи. За све то време су блиско сарађивали и сарађују с државним органима, учествовали су и учествују у доношењу закона у Скупштини Србије, остварују права из радног односа и сва друга права која им по закону припадају“, наглашава председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу.

„Формирањем једнонационалне власти нисмо били изненађени, знали смо да ће до тога доћи, али смо пштовали важећи закон који каже да локалне самоуправе имају право на  аутономију, а то значи да саме одлучују“, додаје Станковић.

„У нашој средини било је великих аплауза и подршке, поред осталог, и изнетим ставовима да су Албанци у нашој земљи дискриминисани! То је заиста нешто о чему не могу да дискутујем ако су Албанци ти који искључиво чине локалну власт у Прешеву и Бујановцу, школују се и информишу на марерњем језику, имају три посланика у Скупштини Србије, чине више од 50 одсто полицијског састава у Прешеву, примају плате и пензије као сви грађани Србије, ако имају потпуну слободу кретања, вероисповести и много тога другог“, поручује Станковић.  

Подсећа и да су један од видова помоћи које држава обезбеђује за Прешево, Бујановаац и Медвеђу додатна финансијска средства за инфраструктрурне пројекте о којима општине самостално длучују.

„Када је 2013, на Влади Србије усвојен план за решавање проблема Албанаца у седам тачака које су политички лидери Албанаца из три општине апострофирали као најважније, дошло је до прекида разговора од стране Албанаца, зато што у предложеном закону о територијалном распореду судова и тужилаштва није прихваћен њихов предлог, иако им је од стране представника Министарства правде обећано да ће у следећој години њихов захтев бити разматран и на основу исказаних потребаа и прихваћен. Ипак није намера да истерујемо правду већ је поента да кренемо даље у решавање. Истини за вољу и без обзира на то што политички лидери нису више хтели да седну за сто да се формално наставе ти разговори, ми смо наставили  да решавамо питања важна за грађане ове три општине“, поручује Станковић.

Истиче да је став КТ-а јасан и да сваки грађанин има своја права, али и  да је обавезаан да поштује устав и законе ове земље, као и усвојене конвенције о правима националних мањина.  

„Верујем да ће једном доћи време да причамо и мислимо унапред, а не стално уназад. На нама је с једне стране да дамо све од себе да нађемо прави пут за све који живе на том простору.Тај задатак је врло тежак, јер је увек неко незадовољан, али битно је да имамо планове и јасно постављен циљ. Међутим, неозбиљно је очекивати да се такав однос може заснивати на листи жеља коју би по сваку цену требало испунити. Сарадња није једносмерна улица. Добра воља са наше стране је ту, програм постоји, пројекти. Разумем да је брзина решавања спорија од очекиване, али се ствари померају и решавају. Није намера да се утркујемо ко је шта и када рекао и урадио, желим да верујем да смо на том задатку, а то је побољшање услова живота и рада становника тих општина и наравно очување мира“, закључује Станковић.

За ђачке стипендије 16.200.200 динара у прошлој школској години

У издвајања државе Србије за потребе житеља Прешева, Бујановца и Медвеђе, спадају и ученичке стипендије, а у Координационом телу истичу да од 2009. године за ову сврху обезбеђују 6.000 динара по ђаку. Тако је за школску 2019-2020 годину стипендије добило 300 ученика, у укупном износу од 16.200.000 динара. Уз то, стипендирано је и пет генерација студената, тачније њих 68 који су уписали факултете у Новом Саду. Износ стипендија је 45.000 динара. У току је израда студије која ће показати које су жеље младих за студирањем, као и потребе тог краја, а ми планирамо да у наредном периоду доделимо 10 стипендија за државне факултете и високе струковне школе на територији Републике Србије.

„Посебно бих истакао две студенткиње, Албанке које су на завршним годинама медицинског факултета у Новом Саду са просеком оцена 9,70 и 9,50. Њих две нису имале језичке препреке јер су прошле курс српског као нематерњег језика који финансира Координационо тело уз помоћ британске амбасаде. Зато настављамо да спроводимо учење српског као нематерњег језика, јер без основног знања српског, није могућа интеграција на којој Координационо тело стално инсистира“, поручује Зоран Станковић.

Бесплатан превоз ученика и школски прибор на поклон   

На иницијативу директорке школе „Свети Сава“ у Бујановцу, Координационо тело је издвојило новац да се покрију трошкови превоза за ђаке, односно за укупно 1.562 ученика у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа и за ту намену дато је у 2019. години девет милиона динара.

„Такође, већ пет година заредом радимо на пројекту „Наш град, наше школе“ и деца су била у Швајцарској. Посебно сам поносан на догађај који су деца из Бујановца и Прешева приредила за децу из Центра за заштиту одојчади, деце и омладине. Све се дешавало у центру два дана уочи Нове године. Деца из Прешева и Бујановца су обрадила три бајке и говорили су на албанском и српском. Ми смо деци из центра обезбедили пакетиће за Нову годину, које су им деца из Прешева и Бујановца  делила“, наводе у Координационом телу.

Додају и да сваке године настоје да помогну најугроженијима којима исплаћују једнократну помоћ, а износ зависи од броја корисника којима је неопходна. Прошле године помоћ је добило 486 лица у три општине. Почев од 2009. године, ђаци прваци сваког првог септембра добијају на поклон школски прибор и ранчеве. За ту намену издвојено је смо прошле године 2.868.000 динара.

Помоћ привредницима и запошљавање здравствених радника  

Ове године, као и претходних осам, изузев 2018, Координационо тело је реализовало конкурс за доделу бесповратних средстава малим и средњим предузећима из Прешева, Бујановца и Медвеђе. За ову годину је додељено 30 милиона динара распоређених на 13 предузећа, која су задовољила услове конкурса. Један од услова за добитнике бесповратних средстава је да у својој фирми запосле минимум два радника, што је био захтев и на свим претходним конкурсима.       

„За бесповратна средства малим и средњим предузећима за протекли период од осам година додељено је више од 300 милиона динара и запослено готово исто толико људи“, наводе у КТ-у.

Веома важно је, како додају, и да је у време од почетка пандемије вируса корона, према потребама Домова здравља, запослен 21 здравствени радник у Бујановцу и 25 здравствехих радника и један портир у Прешеву. У претходном периоду  Координационо тело је обезбедило и функционисање Ванболничког породилишта у Прешеву и помогло изградњу зграде одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу. Канцеларије КТ-а у Прешеву и Бујановцу помажу грађанима у процесу признавања диплома.

Извор: Политика и Координационо тело