Архива вести
                   

ИСТРАЖИВАЊЕ О НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА У БУЈАНОВЦУ И ПРЕШЕВУ

31. март 2014.

Служба Координационог тела у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја израђује студију којом ће се утврдити могући правци унапређења квалитета наставе српског као нематерњег језика у основним школама у Бујановцу и Прешеву, у којима се настава организује на албанском језику.

Први корак у том правцу подразумевао је обилазак 13 основних школа у две општине и прикупљање података неопходних за промишљање најбољих модалитета за учење језика. У свакој школи ђаци четвртог и осмог разреда радили су тестове којим се утврђује стечено знање. Ђаци четвртог, осмог и других старијих разреда попуњавали су упитнике којим се између осталог жели утврдити начин на који би желели да се за њих организује настава за овај предмет. Истраживачи су током посете школама имали прилику да виде како се организују часови српског језика и да посматрају наставу ђака старијих и млађих разреда. Са директорима школа, учитељима и наставницима рађени су интервјуи, а са родитељима из школског одбора фокус групе.

Током рада на терену интервјуисани су председници две оштине и председник Националног савета Албанаца.

Након прикупљања података следи њихова анализа на основу које ће бити сачињене препоруке и утврђени правци унапређења квалитета наставе за овај предмет.

Захваљујемо се свим школама у Бујановцу, Прешеву, Биљачи, Великом Трновцу, Лучанима, Муховцу, Миратовцу, Несалцу, Ораовици, Рајинцима, Рељану, Церевајки и Црнотинцу, директорима школа, наставницима, ђацима и родитељима на одличној сарадњи.  

Израду студије подржали су амбасада Велике Британије, Канцеларија високог комесара за националне мањине, председници општине Бујановац и Прешево и председник Националног савета Албанаца.

Извор: Координационо тело