Архива вести
                   

ИНТЕРВЈУ ЗА „ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ“: АЛБАНЦИ ПРВО НА БИРАЛИШТА, ПОТОМ СЛЕДИ ПОПИС

3. фебруар 2020.

Заједнички наступ албанских странака на предстојећим изборима је добра одлука, како за њихову националну заједницу, тако и за Србију, изјавио је председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић. Тиме потврђују да су постали свесни да ће заједно са свима у земљи у којој живе, поштујући Устав, закон и усвојене конвенције о национаним мањинама, учествовати у решавању свих битних животних питања. Они су грађани Републике Србије и логично је да учествују на изборима, рекао је Станковић.

Тако Зоран Станковић, председник Координационог тела за Прешево Бујановац и Медвеђу, за „Новости“ коментарише одлуку албанских странака из ове три општине да учествују на изборима у Србији, о чему је постигнут договор у Тирани.

 

Мислите ли да то што је споразум потписан баш у Тирани може да се тумачи као свијеврсна провокација?

Не видим то као провокацију. Јасан став су изрекли премијер Еди Рама и бивши и садашњи председници Албаније, Бујар Нишани и Иљир Мета, приликом посете Прешеву, Бујановцу и Медвеђи – да су Албанци грађани Србије и да све проблеме и потребе треба да решавају у органима и институцијама своје земље.

 

Поједини албански политички лидери не одричу се сна о припајању, како кажу, „Прешевске долине Косову“.

По ко зна који пут кажем, ове три општине су биле, јесу и биће саставни део Републике Србије, свиђало се то неком или не. Такве тежње појединаца су дневнополитичко скупљање јефтиних поена и демагогија, а овакво деловање никада и нигде није дало позитивне резултате.

 

Верујете ли да је план о изласку на изборе срочен без предходног договора Тиране и Приштине?

Такозвана политичка „елита“ из Приштине никада није имала неки значајан утицај на доношење одлука албаских лидера из овох општина. Они сада увиђају да је најразумнији начин решавања свих питања у оквирима институција своје земље. Подршка за излазак на изборе има тежину, јер долази од земље матице, што нико никоме не може да оспори.

 

Колико је улазак у изборну трку гаранција да ће учествовати на наредном попису становништва?

Тим бојкотом су себи нанели штету. Верујем да ће учестовати на попису следеће године, јер након увида у бројност националне мањине, држава пројектује средства из буџета. Практично, изласком на попис они би обезбедили и већа средства за своју заједницу.

 

Колико се улаже у три општине на југу централне Србије?

Коордионационо тело у децембру ће напунити 20 година постојања, и за то време, осим редовних издвајања из буџета, у ове три општине додатно уложено више од 120 милиона евра из наше земље и међународне заједнице.

Извор: Вечерње новости и Координационо тело