Архива вести
                   

ИНСПЕКЦИЈА НА ЈУГУ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ ЗАТЕКЛА СКОРО 300 РАДНИКА „НА ЦРНО”

11. септембар 2018.

Прешево, Бујановац - Инспекцијске службе откриле су 285 радника „ на црно” у девет општина и два града на југу централне Србије, саопштило је ресорно министарство. Предњаче предузећа из Прешева, Бујановца и Трговишта.

Након неколико погибија радника на градилиштима у Србији, за које је касније установљено да нису били ни пријављени, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је затражило од инспекцијских служби да обиђу градилишта у Србији и евидентирају предузећа која раднике ангажују „на црно”. После извесног времена је објављен  списак од 13 послодаваца у области грађевинарства  који су кршили закон у тој области. Пар дана касније, списак је проширен на 121 фирму на територији целе Србије, али се инспектори нису задржали само код грађевинаца.

Тако је на југу централне Србије на лицу места затечено 285 лица која су у тренутку контроле радила  „на црно”. Нека предузећа су радно ангажовала једног или пар радника  „на црно”, а поједина предузећа готово никог од запослених нису пријавила.

На крајњем југу централне Србије, у Прешеву, у два предузећа је пронађено готово стотину „ радних илегалаца”, једна фирма у Трговишту је без пријаве држала 63 радника, док су два пословадца у Бујановцу  имала 23 радника  „на црно”.

Предузећа у Прешеву и Бујановцу у којима је инспекција затекла непријављене раднике су следећа:

Прешево – „Агро арби плус”- 40 радника и „Солид Еуропа”- 54 радника, Бујановац – „Елмија” - 9 радника и „Милано 2017” – 23 радника.

Подаци су преузети са сајта Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Како се наводи на сајту Министарства, министар рада и запошљавања, Зоран Ђорђевић, се почетком септембра састао са начелницима инспектората рада и најавио строже казне за послодавце који не пријављују раднике. Он је позвао све који знају да неко ангажује раднике на црно, да то пријаве на телефон 0800/300-307 који је покренут у оквиру пројекта   „Реци НЕ раду на црно". Министар је казао да су појачане инспекцијске контроле спроведене у јулу, те да је на територији целе Србије затечено више од 400 радника без уговора о раду.

Извор: Југпрес, Јужне вести и Координационо тело