Архива вести
                   

ИНФОРМАЦИЈА О ПРОЦЕДУРИ ПРИЗНАВАЊА ДИПЛОМА СТЕЧЕНИХ НА УНИВЕРЗИТЕТИМА СА ТЕРИТОРИЈЕ АП КОСОВО И МЕТОХИЈА

16. децембар 2013.

Споразум о начину признавању диплома постигнут је у новембру 2011. године у оквиру дијалога између Београда и Приштине уз посредовање Европске уније. Процедура предвиђа да Европска асоцијација универзитета у Бриселу cерtификује дипломе које су издате од акредитованих високошколских установа са Косова и Метохије како би биле признате у Србији ради даљег образовања и/или запослења.

Канцеларије невладине организације „Спарк“ у Приштини и Београду раде као партнер у процесу верификације диплома. Спарк пружа подршку подносиоцима захтева и прослеђује сва предвиђена документа Европској асоцијацији универзитета.

 Свршени студенти акредитованих високошколских установа са територије Косова и Метохије који желе да им се призна дипломa ради наставка образовања или тражења посла, за отпочињање процедуре могу да се обрате канцеларији Спарк у Приштини или у Београду. Процес признавањасе односи на бивше студенте који су завршили основне (BA) или мастер (МА) студије на акредитованим факултетима.

Након предавања документације неопходно је три до пет месеци како би Европска асоцијација универзитета издала потврду, која је неопходна у процесу нострификације диплома. Сви сертификати (потврде) за досадашња три циклуса су испоручени подносиоцима захтева.

Према информацији коју смо добили од Спарка, од јуна 2012. године достављено је укупно 386 захтева за процес признавања диплома, од тога 370 је поднето у Приштини а 16 у Београду. Од укупног броја пријава 282 диплома је добило сертификат Европске асоцијације универзитета, од тога 274 диплома са високошколских установа са Косова и Метохије.

На основу Уредбе о посебном начину признавања високошколских исправа и вредновања студијских програма универзитета са територије АП Косово и Метохија који не обављају делатност по прописима Републике Србије, до сада је универзитетима у Србији поднето укупно шест захтева (Универзитет у Нишу, Интернационални Универзитет у Новом Пазару) за нострификацију, од тога је три решено са позитивним исходом, а три захтева су у процесу решавања.

Сви студенти који су стекли дипломе на универзитетима са територије АП Косово и Метохија, могу да покрену процедуру за признавање високошколских исправа.

У наставку можете пронаћи линкове универзитета на које можете се више упознати са процедурама и правилницима о признавању диплома.

Универзитет у Београду:

http://www.bg.ac.rs/sr/studije/str-isprave.php

Универзитет у Новом Саду:

http://www.uns.ac.rs/sr/statut/pravilnici/pravilnikPriznavanje.pdf

http://www.uns.ac.rs/sr/obrasci/priznavanje.html

Универзитет у Крагујевцу:

http://www.kg.ac.rs/Docs/PravilnikDiplome020306.pdf

http://www.kg.ac.rs/nostrifikacija.php

Универзитет у Нишу:

http://www.ni.ac.rs/preuzimanje-dokumenata/viewcategory/11-centar-za-priznavanje-stranih-visokoskolskih-isprava.html

Државни Универзитет у Новом Пазару:

http://www.np.ac.rs/

Мегатренд:

http://www.megatrend-edu.net/priznavanje_stranih_d.php

Интернационални универзитет у Новом Пазару:

http://media.uninp.edu.rs/upload/normativna_akta/pravilnik_o_nostrifikaciji.pdf

http://media.uninp.edu.rs/upload/normativna_akta/zahtjevzanostrifikaciju.pdf

Процедура признавања диплома траје до 90 дана од дана подношења пријаве.